Regresja wielokrotna

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
mateusz232
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 20 sty 2012, o 13:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: waw
Podziękował: 1 raz

Regresja wielokrotna

Post autor: mateusz232 »

Czy jest szansa aby otrzymać równania do regresji wielokrotnej \(\displaystyle{ y = a + bx +cz}\)?
w taki sam sposób jak do regresji liniowej \(\displaystyle{ y=ax + b}\), w sensie takim że \(\displaystyle{ a=...}\)
\(\displaystyle{ \frac{n \sum_{}^{} x_{i} y_{i} - \sum_{}^{} x_{i}\sum_{}^{} y_{i}}{n \sum_{}^{} x_{i} ^{2} - ( \sum_{}^{} x_{i} )^{2} }}\)

Policzyłem to sobie w excelu ale chciałbym rozpisać na wzory, skąd co się wzięło
Ostatnio zmieniony 22 mar 2016, o 12:20 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wszystkie wyrażenia matematyczne zapisuj z użyciem LateXa.
miodzio1988

Regresja wielokrotna

Post autor: miodzio1988 »

Jest, wystarczy, że rozpiszesz warunek jaki musisz zminimalizować i policzysz odpowiednie pochodne cząstkowe
mateusz232
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 20 sty 2012, o 13:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: waw
Podziękował: 1 raz

Regresja wielokrotna

Post autor: mateusz232 »

Znajdę to w jakiejś książce może rozpisane? lub może ktoś to rozpisać?
W excelu wybieram:
Zakres wejściowy Y: mam wybraną jedną kolumnę
Zakres wejściowy X: wybieram 2 kolumny (dane x i z)
miodzio1988

Regresja wielokrotna

Post autor: miodzio1988 »

W necie bez problemu znajdziesz wyprowadzenie. Robi się to na macierzach
ODPOWIEDZ