Metoda Studenta-Fishera : Błąd przyspieszenia g

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
PatiPe_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 16 mar 2016, o 00:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Metoda Studenta-Fishera : Błąd przyspieszenia g

Post autor: PatiPe_ »

Cześć,

Ślęczę właśnie przed zadaniem, jednocześnie przeszukując pół internetu a mam wrażenie, że zadanie nie jest takie trudne. Więc:
Obliczyłam przyśpieszenie ziemskie w 4 pomiarach (wahadłem matematycznym)
i mam dane, że
1 pomiar = 9.97336 \(\displaystyle{ \frac{m}{s^{2}}}\)

2 pomiar = 9.74065 \(\displaystyle{ \frac{m}{s^{2}}}\)

3 pomiar = 9.99163 \(\displaystyle{ \frac{m}{s^{2}}}\)

4 pomiar = 9.80323\(\displaystyle{ \frac{m}{s^{2}}}\)

Mając założony poziom ufności \(\displaystyle{ \alpha}\)= 0,95 i n=4 korzystam z tabelki i odczytuje wartość 3,182.

Schody zaczynają się gdy teraz muszę obliczyć tą niepewność.
Obliczyłam średnią z tych pomiarów, która wyniosła 9.87722 \(\displaystyle{ \frac{m}{s^{2}}}\)
Wzór,:

S = \(\displaystyle{ \sqrt\frac{1}{n(n-1)}}\) \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n}(x-x_{i})^{2}}\)

Czy mam liczyć w ten sposób:

\(\displaystyle{ \sqrt\frac{1}{3*4}}\) * \(\displaystyle{ (pierwszy - drugi) ^{ 2}}\) + \(\displaystyle{ (pierwszy - trzeci) ^{ 2}}\) itd

i drugie pytanie, co mam zrobić z tą \(\displaystyle{ \alpha}\) i wartością w tabelce?
miodzio1988

Metoda Studenta-Fishera : Błąd przyspieszenia g

Post autor: miodzio1988 »

Na niepewność masz zły wzór. Powinnaś mieć średnią w tym wzorze
PatiPe_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 16 mar 2016, o 00:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Metoda Studenta-Fishera : Błąd przyspieszenia g

Post autor: PatiPe_ »

Znalazłam coś takiego:

S = \(\displaystyle{ \sqrt\frac{1}{n(n-1)}}\) \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n}(x_{i}- \vec{x} )^{2}}\)

Czy pod \(\displaystyle{ \vec{x}}\)mam podrzucić wartość średniej, którą obliczyłam wyżej i odejmować ją od każdego pomiaru?
miodzio1988

Metoda Studenta-Fishera : Błąd przyspieszenia g

Post autor: miodzio1988 »

Zgadza sie
PatiPe_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 16 mar 2016, o 00:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Metoda Studenta-Fishera : Błąd przyspieszenia g

Post autor: PatiPe_ »

Hej,
Obliczyłam to odchylenie i mam nadzieję, że jest dobrze

S =\(\displaystyle{ \sqrt\frac{1}{3*4}}\) \(\displaystyle{ (9.97336 - 9.87722)^{2} + (9.74065-9.87722)^{2} +}\)



\(\displaystyle{ (9.99163- 9.87722)^{2} + (9.80323-9.87722)^{2} = 0.0372155}\)

Pytanie jaki jest kolejny krok?
mam wzór na końcowy wynik:
x = \(\displaystyle{ \vec{x} + t _{\alpha n} * S}\)

czy będzie to tak jak myślę?

x = Średnia +wartość z tabelki * S ?
ODPOWIEDZ