Współczynnik skośności - pytanie do zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 10 mar 2016, o 14:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
Współczynnik skośności - pytanie do zadania
Witam. Wiem, że drugi temat z rzędu, ale nie związany z tamtym, więc chyba tak będzie lepiej. Treść zadania, jest następująca:
Rozkład jednostkowy kosztów produkcji wyrobu, jest lewostronnie asymetryczny o współczynniku skośności równym -1. Odchylenie standardowe kosztu jednostkowego wynosi 20, a najczęściej spotykany koszt 420. Wyprodukowano 1000 sztuk wyrobu. Obliczyć średni koszt jednostkowy wyrobu i łaczny koszt 1000 wyrobów.
Wiem, że wzory są w internecie i ogólnie. Podstawiłem pod wzór:
\(\displaystyle{ A(mediana)=3 \frac{(srednia)-(mediana)}{s}}\)
Wyszło mi:
\(\displaystyle{ \frac{m}{3}=(srednia)}\)
Chyba, tak powinno być. Wiem, że pewnie zadanie na poziomie ameby, ale nie mam pojęcia co z tym dalej zrobić.
Rozkład jednostkowy kosztów produkcji wyrobu, jest lewostronnie asymetryczny o współczynniku skośności równym -1. Odchylenie standardowe kosztu jednostkowego wynosi 20, a najczęściej spotykany koszt 420. Wyprodukowano 1000 sztuk wyrobu. Obliczyć średni koszt jednostkowy wyrobu i łaczny koszt 1000 wyrobów.
Wiem, że wzory są w internecie i ogólnie. Podstawiłem pod wzór:
\(\displaystyle{ A(mediana)=3 \frac{(srednia)-(mediana)}{s}}\)
Wyszło mi:
\(\displaystyle{ \frac{m}{3}=(srednia)}\)
Chyba, tak powinno być. Wiem, że pewnie zadanie na poziomie ameby, ale nie mam pojęcia co z tym dalej zrobić.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Współczynnik skośności - pytanie do zadania
Wybrałeś wzór na współczynnik skośności, który oparty jest na medianie. Powinieneś znaleźć taki, który oparty jest na dominancie.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 10 mar 2016, o 14:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
Współczynnik skośności - pytanie do zadania
No dobrze, więc zostaje mi w wyniku:
\(\displaystyle{ -19d=(srednia)}\)
Nie za bardzo mi to cokolwiek mówi.
\(\displaystyle{ -19d=(srednia)}\)
Nie za bardzo mi to cokolwiek mówi.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 10 mar 2016, o 14:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
Współczynnik skośności - pytanie do zadania
Faktycznie, coś źle zrobiłem. Tutaj poprawne obliczenia:
\(\displaystyle{ A= \frac{(srednia)-d}{s}}\)
\(\displaystyle{ -1=\frac{(srednia)-d}{20}}\)
\(\displaystyle{ -20=(srednia)-d}\)
i do drugiego:
\(\displaystyle{ -1=\frac{(srednia)-d}{420}}\)
\(\displaystyle{ -420=(srednia)-d}\)
No i nie mam pojęcia co z tym dalej zrobić, jak to ma mi pomóc.
\(\displaystyle{ A= \frac{(srednia)-d}{s}}\)
\(\displaystyle{ -1=\frac{(srednia)-d}{20}}\)
\(\displaystyle{ -20=(srednia)-d}\)
i do drugiego:
\(\displaystyle{ -1=\frac{(srednia)-d}{420}}\)
\(\displaystyle{ -420=(srednia)-d}\)
No i nie mam pojęcia co z tym dalej zrobić, jak to ma mi pomóc.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Współczynnik skośności - pytanie do zadania
Zastanów się, czym we wzorze jest \(\displaystyle{ d}\). Czemu za odchylenie podstawiasz \(\displaystyle{ 420}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 10 mar 2016, o 14:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
Współczynnik skośności - pytanie do zadania
D jest dominantą, wartością, która najczęściej występuje. A 420, ponieważ taki, jest najczęstszy koszt odchylenia standardowego, zgadza się? Czy może, dlatego że to najczęstszy koszy, powinien zostać podstawiony za dominantę?
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Współczynnik skośności - pytanie do zadania
Odchylenie standardowe kosztu wynosi 20. Dominanta kosztu (wartość najczęściej występująca) wynosi 420. Nie ma czegoś takiego jak "najczęstszy koszt odchylenia standardowego". Więc jak to będzie?