Działanie na wartości oczekiwanej i wariancji

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
rosbi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 8 cze 2015, o 21:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: slaskie
Podziękował: 1 raz

Działanie na wartości oczekiwanej i wariancji

Post autor: rosbi »

Witam,
mam problem z rozwiązaniem \(\displaystyle{ \frac{E(X-EX)^{3} }{ DX^{3} }}\) , wiedzac ze zmienna losowa ma rozklad N(5,7). Podstawiajac wartosc oczekiwana i wariancje, doszedlem do \(\displaystyle{ \frac{EX ^{3}-15EX ^{2}+250 }{7 \sqrt{7} }}\) Ktoś pomoże?
szw1710

Działanie na wartości oczekiwanej i wariancji

Post autor: szw1710 »

Rozkład normalny jest symetryczny, co oznacza, że licznik się zeruje. Przedstaw to jako odpowiednią całkę, zrób proste podstawienie a zobaczysz, że masz całkę funkcji nieparzystej w przedziale symetrycznym.
rosbi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 8 cze 2015, o 21:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: slaskie
Podziękował: 1 raz

Działanie na wartości oczekiwanej i wariancji

Post autor: rosbi »

Dzięki za pomoc! pozdrawiam.
ODPOWIEDZ