Prawdopodobieństwo, zmienna losowa, rozkład

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Seri
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 lut 2016, o 18:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Prawdopodobieństwo, zmienna losowa, rozkład

Post autor: Seri »

Deweloper ma 12 domów na sprzedaż z czego 2 maja ukryte wady. Kupiono 4 domy. Jakie jest prawdopodobienstwo ze wsrod tych 4 kupionych znajda sie te 2 wadliwe. Trzeba tez zdefiniować zmienna losowa i podać jej rozkład.
Chciałbym żeby ktoś mnie naprowadził jak się za to zabrać i które wzory byłyby pomocne.
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Prawdopodobieństwo, zmienna losowa, rozkład

Post autor: Medea 2 »

Rozkład hipergeometryczny.
Seri
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 lut 2016, o 18:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Prawdopodobieństwo, zmienna losowa, rozkład

Post autor: Seri »

Już jest jakis trop tylko teraz jakie liczby do jakich liter przyporządkować.
C - kombinacja bez powtórzeń,
N - liczba elementów w populacji,
R- liczba elementów mających interesującą nas cechę,
n- liczebność próbki,
k- liczba sukcesów.




Wiem że N=12
R=2
n=4
tylko co teraz z C i k. Statystyka nie jest moją mocną stroną i słowa "kombinacja bez powtózeń" oraz "liczba sukcesów" za wiele mi nie mówią. Chyba ze liczba sukcesów to również 2 bo sukcesem jest kupienie wadliwego domu. Co do kombinacji bez powtorzeń to muszę policzyć kombinacje n elementów po k elementów? Wyszłoby że C=495
ODPOWIEDZ