Estymacja położenia środka

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
takisobiestudent
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 12 lut 2016, o 21:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk

Estymacja położenia środka

Post autor: takisobiestudent »

Dobry wieczór koledzy,
Zwracam się do was prośbą o pomoc przy zadaniu ze statystyki.
"Proszę o przykłady rozkładów prawdopodobieństwa, dla których nie istnieje skończona wartość oczekiwana. Jak dla takich rozkładów estymować położenie ich środka?"
Dostaliśmy takie polecenie od prowadzącego robiąc na zajęciach rzeczy w ogóle nie związane z tym poleceniem, udało nam się wygooglować przykłady natomiast nie wiemy jak estymować położenie środka dla takich rozkładów...
szw1710

Estymacja położenia środka

Post autor: szw1710 »

Rozkład Cauchy'ego o gęstości \(\displaystyle{ f(x)=\frac{2}{\pi}\cdot\frac{1}{1+x^2}}\) nie ma w ogóle wartości oczekiwanej. Narysuj sobie wykres gęstości o poszukaj dominanty. Narysuj wykres dystrybuanty i znajdź medianę.
takisobiestudent
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 12 lut 2016, o 21:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk

Estymacja położenia środka

Post autor: takisobiestudent »

Dzięki wielkie kolego!
ODPOWIEDZ