Generator CTG. Statystyka.

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
daniel89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 3 lut 2016, o 10:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Podziękował: 1 raz

Generator CTG. Statystyka.

Post autor: daniel89 »

Wylosowano 9984 realizacji (generatorem) . Wyznaczyć zakres wartości typowych (częstość 0,97) dla liczb realizacji większych od 2,5.

\(\displaystyle{ F(x) \Rightarrow}\) generator
\(\displaystyle{ f(x) \Rightarrow}\) gęstość

\(\displaystyle{ F(x) = \left\{\begin{array}{l} 0 \Rightarrow dla\ x \ < \ 0 \\ \frac{x ^{2} }{4} \Rightarrow dla \ x \ od \ 0 \ do \ 1 \ \\ \frac{2x}{3}- \frac {x^{2}}{12}- \frac{1}{3} \Rightarrow dla \ x \ od \ 1 \ do \ 4 \ \\ 1 \Rightarrow dla \ x \ > \ 4 \ \end{array}}\)

\(\displaystyle{ F'(x) = f(x) = \left\{\begin{array}{l} 0 \Rightarrow dla\ x \ < \ 0 \ \\ \frac{2x }{4} \Rightarrow dla \ x \ od \ 0 \ do \ 1 \\ \frac{2}{3}- \frac{2x}{12} \Rightarrow dla \ x \ od \ 1 \ do \ 4 \ \\ 0 \Rightarrow dla \ x \ > \ 4 \ \end{array}}\)
ODPOWIEDZ