ograniczenie Cramera Rao

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
alla2012
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 16 maja 2015, o 23:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 42 razy

ograniczenie Cramera Rao

Post autor: alla2012 »

Najlepszym dla mnie sposobem nauki jest robienie zadań przy Waszej pomocy
Dlatego proszę o pomoc przy takim zadanku:

\(\displaystyle{ X_1,...,X_n}\) i.i.d. o rozkładzie \(\displaystyle{ N(0,\sigma ^2)}\)
a) znaleźć stałą \(\displaystyle{ c}\) taką, żeby statystyka \(\displaystyle{ T=c* \sum_{i=1}^{n-1} (X_{i+1}-X_i)^2}\) będzie nieobciążonym estymatorem \(\displaystyle{ \sigma ^2}\)
b) porównać wariancję uzyskanego estymatora z ograniczeniem dolnym Cramera-Rao

W podpunkcie a) wyszło mi \(\displaystyle{ c= \frac{1}{2(n-1)}}\)
mam problem z podpunktem b
ODPOWIEDZ