Witam,
bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania ze statystyki na studiach.
Dane to:
- współczynnik korelacji Pearsona wynosi \(\displaystyle{ 0,6}\)
- średnia \(\displaystyle{ x= 4, y=2}\)
- odchylenie standardowe \(\displaystyle{ Sx= 5, Sy=3}\)
Przedstaw prostą regresji
wartość dla \(\displaystyle{ x=10}\) na podstawie regresji.
Z góry dziękuje za pomoc
Prosta regresji
Prosta regresji
Ostatnio zmieniony 30 sty 2016, o 21:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Nie używaj Caps Locka.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Nie używaj Caps Locka.
-
- Użytkownik
- Posty: 1017
- Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 167 razy
- Pomógł: 152 razy
Prosta regresji
Zakładam, że mamy znaleźć zależność \(\displaystyle{ Y=f(X)}\). Prosta regresji ma ogólny wzór: \(\displaystyle{ y=ax+b}\), gdzie \(\displaystyle{ b=m_Y-am_X, a=\rho \frac{S_Y}{S_X}}\).
No i wstawiasz dane z zadania:
\(\displaystyle{ a=0,6\cdot\frac{3}{5}=0,36\\
b=2-0,36\cdot 4=2-1,44=0,66}\)
No i masz \(\displaystyle{ y=0,36x+0,66}\). Wstaw swojego \(\displaystyle{ x}\) i masz \(\displaystyle{ y}\).
No i wstawiasz dane z zadania:
\(\displaystyle{ a=0,6\cdot\frac{3}{5}=0,36\\
b=2-0,36\cdot 4=2-1,44=0,66}\)
No i masz \(\displaystyle{ y=0,36x+0,66}\). Wstaw swojego \(\displaystyle{ x}\) i masz \(\displaystyle{ y}\).