Rozkład normalny i klasy próby statystycznej

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
staaachu94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 2 lis 2012, o 19:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 13 razy

Rozkład normalny i klasy próby statystycznej

Post autor: staaachu94 »

Proszę o pomoc lub wskazówkę do rozwiązania tych dwóch zadań :

1. Cecha X ma rozkład N(4,1). Wiadomo, że P(4-a<X<4+a)=0.4. Stąd wynika, że a= ?

2. Wartość próby statystycznej z min=12 i max=20 podzielono na 7 równych klas. I-sza klasa ma postać ?
Ostatnio zmieniony 28 sty 2016, o 21:21 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
ODPOWIEDZ