Zbiór krytyczny przy wnioskowaniu statystycznym

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
lukasson22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 23 sty 2016, o 15:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Zbiór krytyczny przy wnioskowaniu statystycznym

Post autor: lukasson22 »

Jeżeli korzystam z wnioskowania statystycznego (korzystam z średnich dwoch prób oraz ich odchyleń) to jaki jest zbiór przy którym uznaję hipotezę za prawidłową? Zawsze (0;1) czy przedział odczytany z rozkładu normalnego (czyli dla \(\displaystyle{ \alpha}\) = 0,05 będzie to -1,96 ; 1,96) ??

\(\displaystyle{ u = \frac{x1.sr - x2.sr}{ \sqrt{ \frac{S _{1} ^{2} }{n1} + \frac{S _{2} ^{2} }{n2} } }}\)

Bo z tego wzoru mi wyszło że u = -0,2747627312 i nie wiem czy to jest dobrze policzone zadanie (ilość elementów większa niż 30 bo 19 i 20). Robiłem smirnowem, robiłem tym i wychodzą dwie inne rzeczy tylko smirnow jest dużo dłuższy :/.
ODPOWIEDZ