Średnia ważona - jak mój wykładowca ją liczy?

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Dreamer1x6xX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 303
Rejestracja: 17 sty 2014, o 02:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 36 razy

Średnia ważona - jak mój wykładowca ją liczy?

Post autor: Dreamer1x6xX »

Wagi:

praca na zajęciach - 10%
sprawdziany - 20%
raporty/sprawozdania -20 %
projekt - 10%
kolokwium - 40%

Tak przedstawia się ilość "punktów" za poszczególne rzeczy do zdobycia i tyle ile ja mam na obecną chwilę (nie mamy uzupełnionych kilku rubryk, bo sprawozdań nie oddał, więc temu tak mało pkt. to samo z projektem i kolokwium które dopiero będzie, no i jeszcze dwa zajęcia będą)

\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|}
\hline
Z czego punkty & Zdobyte przeze mnie & Max. liczba punktów\\
\hline
Praca na zaj. & 49 & 61\\
\hline
Sprawdziany & 8.40 & 17\\
\hline
Raporty & 5 & 20\\
\hline
Projekt & - & 10\\
\hline
Kolokwium & - & 10\\
\hline
\end{tabular}}\)


I mam wpisane -> Punkty 26%.


Jak Nasz wykładowca to policzył?

Jak dla mnie to powinno wyglądać to tak:

SUMA PUNKTÓW = 61*0.1 + 17 * 0.2 + 20 * 0.1 + 10 * 0.1 + 10 * 0.4 = 18.5

LICZBA PUNKTÓW ZDOBYTA PRZEZE MNIE = 49 * 0.1 + 8.4 * 0.2 + 5 * 0.2 + 0 + 0 = 7.58

%LICZBA PUNKTÓW Z CAŁEJ PULI = \(\displaystyle{ \frac{7.58}{18.5} \cdot 100\% \approx 41\%}\)


Więc jak to jest, jak to powinno być liczone, żeby wyszło 26%?
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Średnia ważona - jak mój wykładowca ją liczy?

Post autor: SlotaWoj »

Dreamer1x6xX pisze:SUMA PUNKTÓW = 61*0.1 + 17 * 0.2 + 20 * 0.1 + 10 * 0.1 + 10 * 0.4 = 18.5
Powinno być \(\displaystyle{ 0,2}\), żeby wyszło \(\displaystyle{ 18,5}\).

Dobrze obliczyłeś. Twoja średnia to dokładnie \(\displaystyle{ 40,972973\%}\). Średnia \(\displaystyle{ 26\%}\) jest ewidentnie złą (chyba że jest jeszcze coś, o czym nie napisałeś).

Gdyby uwzględnić punkty za projekty i kolokwia, których nie podałeś, średnia byłaby jeszcze wyższa.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Średnia ważona - jak mój wykładowca ją liczy?

Post autor: a4karo »

Dreamer1x6xX pisze:Wagi:

praca na zajęciach - 10%
sprawdziany - 20%
raporty/sprawozdania -20 %
projekt - 10%
kolokwium - 40%

Tak przedstawia się ilość "punktów" za poszczególne rzeczy do zdobycia i tyle ile ja mam na obecną chwilę (nie mamy uzupełnionych kilku rubryk, bo sprawozdań nie oddał, więc temu tak mało pkt. to samo z projektem i kolokwium które dopiero będzie, no i jeszcze dwa zajęcia będą)

\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|}
\hline
Z czego punkty & Zdobyte przeze mnie & Max. liczba punktów\\
\hline
Praca na zaj. & 49 & 61\\
\hline
Sprawdziany & 8.40 & 17\\
\hline
Raporty & 5 & 20\\
\hline
Projekt & - & 10\\
\hline
Kolokwium & - & 10\\
\hline
\end{tabular}}\)


I mam wpisane -> Punkty 26%.


Jak Nasz wykładowca to policzył?

Jak dla mnie to powinno wyglądać to tak:

SUMA PUNKTÓW = 61*0.1 + 17 * 0.2 + 20 * 0.1 + 10 * 0.1 + 10 * 0.4 = 18.5

LICZBA PUNKTÓW ZDOBYTA PRZEZE MNIE = 49 * 0.1 + 8.4 * 0.2 + 5 * 0.2 + 0 + 0 = 7.58

%LICZBA PUNKTÓW Z CAŁEJ PULI = \(\displaystyle{ \frac{7.58}{18.5} \cdot 100\% \approx 41\%}\)


Więc jak to jest, jak to powinno być liczone, żeby wyszło 26%?
Takie liczenie nie zgadza się z logiką wag: wyobraż sobie sytuację, że ilośc punktów do zdobycia za pracę na zajęciach staje się bardzo duża i ilość punktów, które uzyskałes w tym obszarze też jest bardzo duża. Pozostałe rzeczy po prostu masz w nosie. Zgodnie z Twoim algorytmem Twój wynik byłby bliski 100 %.

Średnią trzeba liczyć tak:
\(\displaystyle{ \frac{49}{61}\cdot 0.1+\frac{8.4}{17}\cdot 0.2+\frac{5}{20}\cdot 0.2+\dots}\), chociaż i przy takim liczeniu nie wychodzi 27 procent
ODPOWIEDZ