Obliczenie kowariancji na podstawie wariancji

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Awatar użytkownika
lightinside
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 796
Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań/Łódź
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 29 razy

Obliczenie kowariancji na podstawie wariancji

Post autor: lightinside »

Mam podane 2 wariancje X i Y do tego łączną. Na tej podstawie mam obliczyć kowariancje. \(\displaystyle{ Var X =3, VarY =2, Var(X+2Y)=15}\)

W notatkach mam tak: \(\displaystyle{ Var(X+2Y)= VarX + Var2Y + 2 Cov(X,2Y)= 3 + 2^2 \cdot VarY + 2 \cdot 2 \cdot Cov(X,Y)}\)

Dlaczego \(\displaystyle{ Var(2Y)}\) zamienia się na \(\displaystyle{ 2^2 \cdot VarY}\) ?

Rozumiem że tutaj:\(\displaystyle{ 2 \cdot 2 \cdot Cov(X,Y)}\), wyrzuciliśmy dwójkę która była przy y na zewnątrz kowariancji tak?
miodzio1988

Obliczenie kowariancji na podstawie wariancji

Post autor: miodzio1988 »

lightinside pisze: Dlaczego \(\displaystyle{ Var(2Y)}\) zamienia się na \(\displaystyle{ 2^2 \cdot VarY}\) ?
Własności wariancji
ODPOWIEDZ