Test t-Studenta dla pojedynczej próby

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
silentrunner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 17 sty 2016, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Test t-Studenta dla pojedynczej próby

Post autor: silentrunner »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania - nie wiem czy dobrze do tego podchodzę.
Ciśnienie tętnicze u ludzi ma rozkład normalny o średniej 120 i odchyleniu standardowym 15. W szpitalu wylosowano próbę 25 chorych i otrzymano dla nich średnią ciśnienia 135 i odchylenie standardowe 45.
a) Sprawdź czy pacjenci z próby pochodzą z populacji o średnim ciśnieniu tętniczym równym 120.
c) Podaj przedział dopuszczalny i krytyczny dla statystyki testującej. Przyjmij poziom ufności 0,99.
b) Narysuj rozkład t-Studenta, pokaż na rysunku przykład odczytu wartości \(\displaystyle{ t_{ \frac{ \alpha }{2} } ; n-1}\)
Ad a)
Oznaczam zmienne:

\(\displaystyle{ \mu_{0}, s_{0}}\) - średnia i odchylenie rozkładu populacji,
\(\displaystyle{ \mu, s}\) - średnia i odchylenie rozkładu próby
\(\displaystyle{ \ n}\) - liczebność próby

Stawiam hipotezę:

\(\displaystyle{ H_{0}: \mu = \mu_{0}}\)
\(\displaystyle{ H_{1}: \mu \neq \mu_{0}}\)

Wyliczam statystykę t-Studenta dla pojedynczej próby:

\(\displaystyle{ t=\frac{\mu-\mu_0}{s}\sqrt{n}=\frac{135-120}{45}\sqrt{25} \approx 1,67}\)

Tutaj mam wątpliwość czy dobrze to rozumiem. Skoro \(\displaystyle{ n<30}\) to w mianowniku należy umieścić odchylenie standardowe próby ale gdyby \(\displaystyle{ n \ge 30}\) to korzystając z tego, że rozkład t-Studenta dla dużych \(\displaystyle{ n}\) jest zbieżny do rozkładu normalnego powinienem tam umieścić odchylenie standardowe z populacji?

I druga wątpliwość, spotkałem się także z wersją powyższego wzoru, która pod pierwiastkiem ma \(\displaystyle{ n-1}\) zamiast \(\displaystyle{ n}\) i nie bardzo rozumiem kiedy jaką się stosuje. Z początku myślałem, że \(\displaystyle{ n-1}\) jest dla małych \(\displaystyle{ n}\)...

Proszę o informację czy moje podejście jest słuszne i odpowiedź na te dwie wątpliwości, jak już to zrozumiem to będę kontynuował rozwiązywanie zadania.
askorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 17 sie 2010, o 21:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1 raz

Test t-Studenta dla pojedynczej próby

Post autor: askorek »

we wszystkich książkach masz opisane trzy przypadki:
1. odchylenie populacji znane - statystyka rozkładu normalnego, odchylenie populacji
2. odchylenie populacji nieznane, mała próba - statystyka rozkładu Studenta, odchylenie próby
3. odchylenie populacji nieznane, duża próba - statystyka rozkładu normalnego, odchylenie próby

ty masz do czynienia z sytuacją 1 (choć różnie można to interpretować, może w zadaniu chodzi o 2, ale przekombinowali). Więc żaden rozkład Studenta tylko normalny, odchylenie populacji
ODPOWIEDZ