Witam
Postawiłam hipotezę, że osoby podróżujące do innych krajów są bardziej otwarte w stosunku do innych ras w porównaniu do niepodróżujących.
W każdym razie, w ankiecie zadałam pytanie 'Czy zaakceptował(a)byś osobę innego koloru skóry jako partnera/partnerkę córki/syna?'
384 osób z 500 osób podróżujących odpowiedziało, że tak. Reszta - nie.
176 osób z 300 niepodróżujących odpowiedziało 'tak'. Reszta - nie.
Jak zbadać czy istnieje między tymi grupami różnica istotna statystycznie?
Bardzo prosiłabym o odpowiedź. Próbowałam czytać na różnych stronach, jak to obliczyć, ale jest to zbyt skomplikowane, mam wrażenie jakby jeden termin był tłumaczony drugim nawiązującym do pierwszego i kompletnie się gubię.
A będę musiała niedługo oddać analizę tej ankiety oraz nauczyć się tego typu zadania rozwiązywać, by zdać przedmiot.
Byłabym dozgonnie wdzięczna za pomoc w rozwiązaniu/wytłumaczeniu.
Badanie istotności statystycznej w grupach niezależnych
Badanie istotności statystycznej w grupach niezależnych
dzięki za odpowiedź
Tak zrobię, tylko mam wątpliwości czy w ogóle już to przerabialiśmy.
We wcześniejszym podobnym tego typu zadaniu użyliśmy wzoru:
\(\displaystyle{ P = \frac{ f_{1}+ f_{2} }{ N_{1} + N_{2}}}\)
a dalej
\(\displaystyle{ Z = \frac{ P_{1}- P_{2} }{ S_{p1-p2} }}\) = \(\displaystyle{ \frac{ P_{1}- P_{2}}{ \sqrt{P*q*}\frac{1}{N1}+ \frac{1}{n2} }}\)
Ktoś wie na co jest ten wzór? (że też facet musi tak szybko gnać z tymi zadaniami...)
I jeszcze jedno pytanie. Dla jakich grup stosuje się tabelę ze stopniami swobody dla licznika i mianownika?
Tak zrobię, tylko mam wątpliwości czy w ogóle już to przerabialiśmy.
We wcześniejszym podobnym tego typu zadaniu użyliśmy wzoru:
\(\displaystyle{ P = \frac{ f_{1}+ f_{2} }{ N_{1} + N_{2}}}\)
a dalej
\(\displaystyle{ Z = \frac{ P_{1}- P_{2} }{ S_{p1-p2} }}\) = \(\displaystyle{ \frac{ P_{1}- P_{2}}{ \sqrt{P*q*}\frac{1}{N1}+ \frac{1}{n2} }}\)
Ktoś wie na co jest ten wzór? (że też facet musi tak szybko gnać z tymi zadaniami...)
I jeszcze jedno pytanie. Dla jakich grup stosuje się tabelę ze stopniami swobody dla licznika i mianownika?