Estymator nw
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Estymator nw
Niech \(\displaystyle{ X_1, X_2}\) będą takie, że \(\displaystyle{ X_i \sim N(\theta_i, 1)}\) i \(\displaystyle{ (\theta_1,\theta_2) \in \left\{ (\theta_1,\theta_2) \in \RR^2 \colon \theta_1 \leq \theta_2 \right\}}\). Wyznacz estymator największej wiarygodności parametru \(\displaystyle{ (\theta_1, \theta_2)}\).
No dobra, mnożę gęstości, dostaję \(\displaystyle{ L(\theta_1,\theta_2)=\frac{1}{2\pi}e^{-\frac{(x_1-\theta_1)^2}{2}-\frac{(x_2-\theta_2)^2}{2}}}\), maksymalizuje się ona tam, gdzie jej logarytm, no to zapiszmy logarytm i policzmy jego pochodne:
\(\displaystyle{ \ln L(\theta_1,\theta_2)=\ln\frac{1}{2\pi}-\frac{(x_1-\theta_1)^2}{2}-\frac{(x_2-\theta_2)^2}{2}}\),
\(\displaystyle{ \frac{\partial \ln L}{\partial \theta_i}=x_i-\theta_i}\)
Pochodne zerują się w punktach: \(\displaystyle{ \theta_1=x_1, \ \theta_2=x_2}\). Chciałoby się napisać, że odpowiedź to \(\displaystyle{ (x_1,x_2)}\), ale nie obchodził mnie w tym rozwiązaniu warunek, że \(\displaystyle{ \theta_1\leq\theta_2}\). Jak to dokończyć?
No dobra, mnożę gęstości, dostaję \(\displaystyle{ L(\theta_1,\theta_2)=\frac{1}{2\pi}e^{-\frac{(x_1-\theta_1)^2}{2}-\frac{(x_2-\theta_2)^2}{2}}}\), maksymalizuje się ona tam, gdzie jej logarytm, no to zapiszmy logarytm i policzmy jego pochodne:
\(\displaystyle{ \ln L(\theta_1,\theta_2)=\ln\frac{1}{2\pi}-\frac{(x_1-\theta_1)^2}{2}-\frac{(x_2-\theta_2)^2}{2}}\),
\(\displaystyle{ \frac{\partial \ln L}{\partial \theta_i}=x_i-\theta_i}\)
Pochodne zerują się w punktach: \(\displaystyle{ \theta_1=x_1, \ \theta_2=x_2}\). Chciałoby się napisać, że odpowiedź to \(\displaystyle{ (x_1,x_2)}\), ale nie obchodził mnie w tym rozwiązaniu warunek, że \(\displaystyle{ \theta_1\leq\theta_2}\). Jak to dokończyć?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Estymator nw
Normalnie? Przecież jeżeli znalazłeś maksimum dla \(\displaystyle{ (\theta_{1}, \theta_{2}) \in \RR^{2}}\), no i jest ono przyjmowane w punkcie, który spełnia warunek \(\displaystyle{ \theta_{1} \le \theta_{2}}\), to jest w nim też maksimum funkcji wiarygodności na zbiorze
\(\displaystyle{ \left\{(\theta_{1},\theta_{2})\in \RR^{2}: \theta_{1} \le \theta_{2} \right\}}\)
Aha, tylko tu jeszcze chyba trzeba zbadać określoność hesjanu, ale na oko będzie taka jak byśmy chcieli.
\(\displaystyle{ \left\{(\theta_{1},\theta_{2})\in \RR^{2}: \theta_{1} \le \theta_{2} \right\}}\)
Aha, tylko tu jeszcze chyba trzeba zbadać określoność hesjanu, ale na oko będzie taka jak byśmy chcieli.
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Estymator nw
A skąd wiemy, że jest?Premislav pisze:i jest ono przyjmowane w punkcie, który spełnia warunek \(\displaystyle{ \theta_{1} \le \theta_{2}}\)
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Estymator nw
musialmi, pewnie już zapomniałeś o tym zadaniu, ale cóż, trudno. Pomyślałem sobie tak. Ustalmy dowolne \(\displaystyle{ c \in \RR^{+}}\) (tutaj to oznacza nieujemne) i rozważmy taką sytuację:
szukamy maksimum \(\displaystyle{ l(\theta_{1}, \theta_{2})=\ln\frac{1}{2\pi}-\frac{(x_1-\theta_1)^2}{2}-\frac{(x_2-\theta_2)^2}{2}}\) przy warunku \(\displaystyle{ \theta_{2}-\theta_{1}=c}\) z użyciem metody mnożników Lagrange'a.
Tworzymy funkcję Lagrange'a:
\(\displaystyle{ f(\theta_{1}, \theta_{2})=\ln\frac{1}{2\pi}-\frac{(x_1-\theta_1)^2}{2}-\frac{(x_2-\theta_2)^2}{2}+\lambda(\theta_{2}-\theta_{1})}\)
i po przeliczeniu pochodnych cząstkowych po \(\displaystyle{ \theta_{1}}\) i \(\displaystyle{ \theta_{2}}\) mamy taki układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}x_{1}-\theta_{1}=\lambda \\x_{2}-\theta_{2}=-\lambda\\ \theta_{2}-\theta_{1}=c \end{cases}}\)
Rozwiązujemy ten układ równań, jak będzie trzeba to jeszcze badamy okreslonośc odpowiedniego hesjanu, no i wstawiamy do funkcji wiarygodności. Potem ten wynik zmaksymalizujemy po \(\displaystyle{ c}\).
szukamy maksimum \(\displaystyle{ l(\theta_{1}, \theta_{2})=\ln\frac{1}{2\pi}-\frac{(x_1-\theta_1)^2}{2}-\frac{(x_2-\theta_2)^2}{2}}\) przy warunku \(\displaystyle{ \theta_{2}-\theta_{1}=c}\) z użyciem metody mnożników Lagrange'a.
Tworzymy funkcję Lagrange'a:
\(\displaystyle{ f(\theta_{1}, \theta_{2})=\ln\frac{1}{2\pi}-\frac{(x_1-\theta_1)^2}{2}-\frac{(x_2-\theta_2)^2}{2}+\lambda(\theta_{2}-\theta_{1})}\)
i po przeliczeniu pochodnych cząstkowych po \(\displaystyle{ \theta_{1}}\) i \(\displaystyle{ \theta_{2}}\) mamy taki układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}x_{1}-\theta_{1}=\lambda \\x_{2}-\theta_{2}=-\lambda\\ \theta_{2}-\theta_{1}=c \end{cases}}\)
Rozwiązujemy ten układ równań, jak będzie trzeba to jeszcze badamy okreslonośc odpowiedniego hesjanu, no i wstawiamy do funkcji wiarygodności. Potem ten wynik zmaksymalizujemy po \(\displaystyle{ c}\).
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Estymator nw
Nie, problemy matematyczne nie wygasają ;pPremislav pisze:musialmi, pewnie już zapomniałeś o tym zadaniu
Czy w ostatnim składniku funkcji \(\displaystyle{ f}\) nie powinno być \(\displaystyle{ \lambda(\theta_{2}-\theta_{1}-c)}\)? Dlatego, że \(\displaystyle{ f}\) powinna być postaci \(\displaystyle{ g_1+\lambda g_2}\), gdzie potem do układu wstawia się: \(\displaystyle{ f_{\theta_1}=0, \quad f_{\theta_2}=0, \quad g_2 = 0}\)
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Estymator nw
Niech \(\displaystyle{ t_1, t_2}\) będą rozwiązaniami tego układu równań ze względu na \(\displaystyle{ \theta_1, \theta_2}\). Wychodzi wtedy, że \(\displaystyle{ l(t_1, t_2) = \ln \frac{1}{2\pi}}\). Nie jest to zależne od \(\displaystyle{ c}\), więc nie można zmaksymalizować po \(\displaystyle{ c}\). Wniosek jest taki, że czy na zbiorze \(\displaystyle{ \left\{ (\theta_1,\theta_2) \in \RR^2 \colon \theta_1 \leq \theta_2 \right\}}\), czy poza nim, maksimum \(\displaystyle{ l}\) jest to samo.
Ale, jak widać w pierwszym poście, wyszło wtedy \(\displaystyle{ \theta_1=x_1}\), a teraz wyszło \(\displaystyle{ \theta_1 = \frac{x_1+x_2-c}{2}}\) i również przy \(\displaystyle{ \theta_2}\) są różnice. Jak mam to rozumieć?
Ale, jak widać w pierwszym poście, wyszło wtedy \(\displaystyle{ \theta_1=x_1}\), a teraz wyszło \(\displaystyle{ \theta_1 = \frac{x_1+x_2-c}{2}}\) i również przy \(\displaystyle{ \theta_2}\) są różnice. Jak mam to rozumieć?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Estymator nw
To ciekawe, bo jak ja podstawiłem, to inaczej mi wyszło, a \(\displaystyle{ \theta_{1}}\) i \(\displaystyle{ \theta_{2}}\) mam jak u Ciebie.
Wprawdzie estymator największej wiarygodności nie musi być jednoznacznie wyznaczony, ale jednak nie jestem pewien, czy to ten przypadek, coś mi się tu nie podoba. Może zapytam jutro prowadzącego.
Wprawdzie estymator największej wiarygodności nie musi być jednoznacznie wyznaczony, ale jednak nie jestem pewien, czy to ten przypadek, coś mi się tu nie podoba. Może zapytam jutro prowadzącego.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Estymator nw
Pan dr powiedział, że robimy po prostu tak:
bierzemy tę próbę, liczymy normalnie bez tego warunku, tak jak to zrobiłeś w pierwszym poście, no i jeśli mamy \(\displaystyle{ X_{1} \le X_{2}}\) (tj. obserwacja z tego pierwszego rozkładu jest nie większa niż ta z drugiego), to estymatorem największej wiarygodności jest
\(\displaystyle{ (\theta_{1},\theta_{2})}\), a w przeciwnym wypadku nie ma enw.
EDIT: ech, tu miało być \(\displaystyle{ (X_{1}.X_{2})}\), za szybko piszę.
Ale nie wiem, czy mnie zbył, czy nie...
bierzemy tę próbę, liczymy normalnie bez tego warunku, tak jak to zrobiłeś w pierwszym poście, no i jeśli mamy \(\displaystyle{ X_{1} \le X_{2}}\) (tj. obserwacja z tego pierwszego rozkładu jest nie większa niż ta z drugiego), to estymatorem największej wiarygodności jest
\(\displaystyle{ (\theta_{1},\theta_{2})}\), a w przeciwnym wypadku nie ma enw.
EDIT: ech, tu miało być \(\displaystyle{ (X_{1}.X_{2})}\), za szybko piszę.
Ale nie wiem, czy mnie zbył, czy nie...