Informacja Fishera dla rozkładu Pareto

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
oo21o
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 13 lis 2014, o 18:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Informacja Fishera dla rozkładu Pareto

Post autor: oo21o »

Proszę o dalsze wskazówki w wyliczeniu całki, czy można coś pokombinować żeby "wyszedł" wzór na wariancje ?

\(\displaystyle{ f(x)= \frac{\lambda a^{\lambda}}{x^{\lambda+1}} \\ \\
log(f(x))= log (\frac{\lambda a^{\lambda}}{x^{\lambda+1}}) =
log(\lambda a^{\lambda}*x^{-\lambda-1}) \\ \\
\ pochodna \ po \ lambda \ (log(f(x)))'= loga - logx + \frac{1}{\lambda}= log( \frac{a}{x}) + \frac{1}{\lambda} \\ \\
\int_{}^{} [log( \frac{a}{x}) + \frac{1}{\lambda}]^{2}* \frac{\lambda a^{\lambda}}{x^{\lambda+1}} dx}\)
-- 10 gru 2015, o 22:01 --Rozwiązane.
ODPOWIEDZ