Witam, potrzebuję pomocy z zadaniem z prawdopodobieństwa
W ramach bieżącej kontroli jakości produkcji okresowo sprawdza się kolejno produkowane sztuki towaru, jednak nie więcej niż 4 i w przypadku stwierdzenia sztuki niezgodnej z wymaganiami jakości proces produkcji poddaje się regulacji. Liczba sztuk sprawdzonych w trakcie jednej takiej kontroli jest więc pewną zmienną losową X. Ponadto przyjmujemy, że: prawdopodobieństwo wyprodukowania sztuki towaru niezgodnej z wymaganiami jakości jest stałe i wynosi p=0,006 oraz jakości kolejno produkowanych sztuk są zdarzeniami niezależnymi. Dla zmiennej losowej X wyznaczyć a) funkcję prawdopodobieństwa, b) dystrybuantę, c) wartość przeciętną.
Proszę o pomoc z wyznaczeniem f. p-stwa, dystrybuantę i wartość przeciętną umiem policzyć.
funkcja p-stwa
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
fukncja p-stwa
Czyli jeżeli dobrze rozumiem zadanie sprawdzamy po 4 sztuki do momentu aż trafimy na wadliwy produkt?
Czyli jeżeli 5 produkt sprawdzany z kolei okaże się wadliwy to X=8?-- 7 grudnia 2015, 22:19 --Nie coś pokręciłem. Geometryczny jak nic pasuje.
Czyli jeżeli 5 produkt sprawdzany z kolei okaże się wadliwy to X=8?-- 7 grudnia 2015, 22:19 --Nie coś pokręciłem. Geometryczny jak nic pasuje.
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 20 gru 2014, o 06:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: rzeszów
- Podziękował: 3 razy
funkcja p-stwa
A bez tych rozkładów nie da się tego policzyć? Bo nie przerabiałam na zajęciach jeszcze żadnych rozkładów a to zadanie mam jako trening przed kolokwium.-- 8 gru 2015, o 11:52 --\(\displaystyle{ P(X=1)=0,06
P(X=2)=0,06 \cdot 0,94=0,056
P(X=3)=0,94 \cdot 0,94 \cdot 0,06=0,053
P(X=4)=0,94 \cdot 0,94 \cdot 0,94=0,831}\)
czy to będzie tak?
P(X=2)=0,06 \cdot 0,94=0,056
P(X=3)=0,94 \cdot 0,94 \cdot 0,06=0,053
P(X=4)=0,94 \cdot 0,94 \cdot 0,94=0,831}\)
czy to będzie tak?