statystyka opisowa

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
matfiz1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 5 gru 2015, o 23:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

statystyka opisowa

Post autor: matfiz1 »

Proszę o pomoc przy zadaniach:
1. Zbiór danych liczbowych ma średnią arytmetyczną \(\displaystyle{ 15}\) i odchylenie standardowe \(\displaystyle{ 2}\). Oblicz średnią arytmetyczną i odchylenie standardowe dla zbioru danych liczbowych, który otrzymano w wyniku pomnożenia każdej liczby przez \(\displaystyle{ 3}\).

2. Prawdopodobieństwo, że żarówka przepali się wynosi \(\displaystyle{ 0,28}\). Oblicz prawdopodobieństwo, że spośród \(\displaystyle{ 200}\) żarówek przepali się co najmniej \(\displaystyle{ 20}\) i nie więcej niż \(\displaystyle{ 60}\).

3. Dwaj gracze: Adrian i Damian grają w grę:rzucają piłką do kosza na przemian-ten kto pierwszy trafi wygrywa. Grę zawsze rozpoczyna Adrian,jeśli nie trafi to próbę podejmuje Damian, jeśli on nie trafi to próbę podejmuje Adrian itd.Oblicz pradwopodoieństwo zwycięstwa dla każdego z graczy. Częstość trafiania do kosza u każdego z graczy wynosi \(\displaystyle{ 50\%}\).


Z tego co kombinuje:

2) \(\displaystyle{ n=200 \ \ p=0,28 \ \ g=0,72 \ \ p(20<X<60)}\) hm ale co dalej

-- 6 gru 2015, o 00:23 --

1) \(\displaystyle{ 3x_1+3x_2+...3x_n}\)
\(\displaystyle{ =3 \cdot}\)stara średnia\(\displaystyle{ =3 \cdot 15}\)
n

w wariancji pod kwadratem też wyłączy się \(\displaystyle{ 3}\)
wariancja zwiększy się \(\displaystyle{ 9}\) razy
\(\displaystyle{ \sigma\ 3}\) razy
Ostatnio zmieniony 6 gru 2015, o 10:57 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

statystyka opisowa

Post autor: musialmi »

Pierwsze dobrze.
Drugie: A co to jest \(\displaystyle{ X}\)? Trzeba wprowadzić jakieś oznaczenia. Swoją drogą, w tym zadaniu powinno być założenie o niezależności lub wręcz przeciwnie, ale nie napisali nic na ten temat, więc założymy niezależność.

Niech \(\displaystyle{ X_i}\) przyjmuje \(\displaystyle{ 1}\), gdy \(\displaystyle{ i}\)-ta żarówka się przepali i \(\displaystyle{ 0}\), gdy się nie przepali. \(\displaystyle{ X_i}\) mają taki rozkład: \(\displaystyle{ P(X_i=1)=0.28, \ P(X_i=0)=1-0.28}\). \(\displaystyle{ X_i}\) są niezależne, bo przepalanie się żarówek jest niezależne (bo tak założyliśmy).
Zobacz, że jak zsumujemy wartości wszystkich \(\displaystyle{ X_i}\) do \(\displaystyle{ 200}\), tzn. \(\displaystyle{ X_1+\ldots+X_{200}}\), to dostaniemy ilość przepalonych żarówek (z dwustu żarówek).
Zatem musisz obliczyć preństwo \(\displaystyle{ P(20 \leq X_1+\ldots+X_{200} \leq 60)}\).
Warto skorzystać z twierdzenia 8.1. stąd: ... 2ad%C3%B3w

3. Drzewkiem możesz to zrobić. Potem sumuje się szeregi.

PS To na pewno nazywa się statystyką opisową?
matfiz1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 5 gru 2015, o 23:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

statystyka opisowa

Post autor: matfiz1 »

przynajmniej przedmiot się tak nazywa Dzięki serdeczne za pomoc
ODPOWIEDZ