mediana, metoda momentów

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
matematix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 574
Rejestracja: 9 lip 2007, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 356 razy
Pomógł: 14 razy

mediana, metoda momentów

Post autor: matematix »

Niech \(\displaystyle{ X _{1},...,X _{n}}\) będzie próbą losową z populacji o rozkładzie wykładniczym z parametrem \(\displaystyle{ \theta}\). Wykorzystując medianę rozkładu, wyznacz metodą momentów estymator parametru \(\displaystyle{ \theta}\).

Jak należy rozwiązać to zadanie? Bardzo proszę o jakieś wskazówki, bo nie wiem jak połączyć metodę momentów z medianą :/

EDIT: pomoże ktoś? chociaż jakaś wskazówka, to dla mnie ważne...
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

mediana, metoda momentów

Post autor: Kartezjusz »

Co wiesz o obu pierwszych momentach rozkładu wykładniczego?
matematix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 574
Rejestracja: 9 lip 2007, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 356 razy
Pomógł: 14 razy

mediana, metoda momentów

Post autor: matematix »

Wiem, że \(\displaystyle{ E(X_{i}) = \theta ^{-1}}\), \(\displaystyle{ E(X _{i} ^{2})=2\theta ^{-2}}\) dla \(\displaystyle{ i=1,...,n}\)

Ale nie wiem co dalej.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

mediana, metoda momentów

Post autor: Kartezjusz »

Wiesz jak liczy się medianę rozkładu ciągłego?
ODPOWIEDZ