Mam tabelkę w której jest podana liczba zniszczonych puszek w pudełku i szybkość tego pudełka w momencie uderzenia.
Mam dopasować model nieliniowy do danych. Ma on mieć związek z wzorem \(\displaystyle{ E_K= \frac{m*V^2}{2}}\), czyli zależy od kwadratu prędkości. Problem polega na tym że nie wiem jaki ma mieć wzór ten model bo każdy jaki tworze jest o wile gorszy od liniowego, a mam informacje że on musi być lepszy od liniowego.
Regresja nieliniowa
Regresja nieliniowa
Nie tylko liniowy próbowałam.
Jaki wzór powinien mieć kwadratowy model i jak go sprowadzić do liniowego?
Jaki wzór powinien mieć kwadratowy model i jak go sprowadzić do liniowego?
Regresja nieliniowa
tyle tylko że ja muszę sama wyliczyć wartości parametru modelu kwadratowego
\(\displaystyle{ Y=a_1x^2+a_2x +a_3}\)
np. w przypadku wykładniczego logarytmowaliśmy i przyrównywaliśmy do liniowego a w przypadku kwadratowego nie wiem jak to zrobić bo tu występują aż trzy parametry a w liniowym tylko 2
\(\displaystyle{ Y=a_1x^2+a_2x +a_3}\)
np. w przypadku wykładniczego logarytmowaliśmy i przyrównywaliśmy do liniowego a w przypadku kwadratowego nie wiem jak to zrobić bo tu występują aż trzy parametry a w liniowym tylko 2