Statystyka pozycyjna jest dostateczna
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Statystyka pozycyjna jest dostateczna
Niech \(\displaystyle{ h}\) będzie dodatnią funkcją całkowalną na \(\displaystyle{ \RR_+}\) i niech \(\displaystyle{ f(x,\theta)}\) będzie gęstością określoną wzorem \(\displaystyle{ f(x,\theta)=c(\theta)h(x)\mathbb{I}_{(0,\theta)}(x)}\). Niech \(\displaystyle{ X=(X_1,\ldots,X_n)}\) będzie próbą z rozkładu o gęstości \(\displaystyle{ f}\). Udowodnij, korzystając z kryterium faktoryzacji, że \(\displaystyle{ n}\)-ta statystyka pozycyjna \(\displaystyle{ X_{(n)}}\) jest dostateczna dla parametru \(\displaystyle{ \theta}\).
No to zaczynamy - pokażemy, że postać będzie odpowiednia.
\(\displaystyle{ p(x)=\prod_{j=1}^n c(\theta) h(x_j) \mathbb{I}_{(0,\theta)}(x_j)=c^n(\theta) \prod_{j=1}^n h(x_j) \mathbb{I}_{(0,\theta)}(x_j)}\)
I co dalej? \(\displaystyle{ \mathbb{I}}\) to indykator zbioru.
No to zaczynamy - pokażemy, że postać będzie odpowiednia.
\(\displaystyle{ p(x)=\prod_{j=1}^n c(\theta) h(x_j) \mathbb{I}_{(0,\theta)}(x_j)=c^n(\theta) \prod_{j=1}^n h(x_j) \mathbb{I}_{(0,\theta)}(x_j)}\)
I co dalej? \(\displaystyle{ \mathbb{I}}\) to indykator zbioru.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Statystyka pozycyjna jest dostateczna
\(\displaystyle{ \prod_{j=1}^n \mathbb{I}_{(0,\theta)}(x_j)=\mathbb{I}_{(0,\theta)}(\max(\{x_1,\ldots,x_n\}))}\)
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Statystyka pozycyjna jest dostateczna
A, no tak. Czyli \(\displaystyle{ c^n(\theta) \prod_{j=1}^n h(x_j) \mathbb{I}_{(0,\theta)}(x_j)=c^n(\theta) \mathbb{I}_{(0,\theta)}(\max x_j) \prod_{j=1}^n h(x_j)}\), tak?
Zatem funkcją zależną od parametru i od statystyki dostatecznej jest \(\displaystyle{ g_\theta (\max x_j)=c^n(\theta) \mathbb{I}_{(0,\theta)}(\max x_j)}\), natomiast niezależną od parametru i dodatnią jest \(\displaystyle{ H(X)=\prod_{j=1}^n h(x_j)}\). Wszystko w porządku?
Ja tu mam rozwiązanie, w którym wszystko jest przemnożone przez indykator zbioru \(\displaystyle{ \RR_+}\) na argumencie \(\displaystyle{ \max x_j}\). Czy to jest potrzebne? I dlaczego ktoś to napisał (i wliczył do funkcji \(\displaystyle{ H}\))?
Zatem funkcją zależną od parametru i od statystyki dostatecznej jest \(\displaystyle{ g_\theta (\max x_j)=c^n(\theta) \mathbb{I}_{(0,\theta)}(\max x_j)}\), natomiast niezależną od parametru i dodatnią jest \(\displaystyle{ H(X)=\prod_{j=1}^n h(x_j)}\). Wszystko w porządku?
Ja tu mam rozwiązanie, w którym wszystko jest przemnożone przez indykator zbioru \(\displaystyle{ \RR_+}\) na argumencie \(\displaystyle{ \max x_j}\). Czy to jest potrzebne? I dlaczego ktoś to napisał (i wliczył do funkcji \(\displaystyle{ H}\))?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Statystyka pozycyjna jest dostateczna
Czy kryterium faktoryzacji wymaga, aby obie funkcje były mierzalne, albo coś podobnego? Nie orientuję się dobrze w tych niuansach, ale myślę, że o to może chodzić.
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Statystyka pozycyjna jest dostateczna
\(\displaystyle{ H}\) jest tylko nieujemna i niezależąca od parametru, natomiast \(\displaystyle{ g}\) ma być mierzalna.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Statystyka pozycyjna jest dostateczna
Właśnie. \(\displaystyle{ H}\)jest nieujemna i całkowalna na dodatnich argumentach, a co jak wszystkie wylosują się ujemne?
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Statystyka pozycyjna jest dostateczna
Ale nie mogą, bo gęstość \(\displaystyle{ X}\)-ów przyjmuje wartości tych dla argumentów dodatnich. Z drugiej strony, nie jest napisane, że \(\displaystyle{ c}\) jest dodatnie...
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Statystyka pozycyjna jest dostateczna
Po przemyśleniu sprawy jestem zdania, że założenie nieujemności wystarczy dla jednego z czynników (wszystko jedno, którego). Skoro iloczyn jest nieujemny, to drugi czynnik też, chyba że pierwszy jest równy \(\displaystyle{ 0.}\) Analogicznie założenie mierzalności wystarczy dla jednego z czynników.
Jeśli do takich założeń masz się dostosować, to powinieneś poprawić funkcję \(\displaystyle{ H,}\) żeby była nieujemna.musialmi pisze:\(\displaystyle{ H}\) jest tylko nieujemna i niezależąca od parametru, natomiast \(\displaystyle{ g}\) ma być mierzalna.