Gęstość i kowariancja.

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
staniuu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 26 lis 2015, o 00:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Gęstość i kowariancja.

Post autor: staniuu »

Witam wszystkich forumowiczów.

Mam problem z dwoma zadaniami ze statystyki, sęk głównie z tym że nie wiem jak się za nie zabrać. Byłbym bardzo wdzięczny jeżeli ktoś mógłby je zrobić wytłumaczyć mi krok po kroku co robił.

1. Niech X będzie ciągłą zmienną losową o gęstości
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} \frac{1}{4} , \text{ gdy } x \in (0, 2) ∪ (4, 6) \\ 0, \text{ dla } x ! \in (0, 2) ∪ (4, 6) \end{cases}}\)

Niech \(\displaystyle{ Y=X^3}\). Oblicz \(\displaystyle{ \text{Cov}(X,Y)}\).

2. Dana jest dwuwymiarowa zmienna losowa \(\displaystyle{ X \in R^2}\) o rozkładzie jednostajnym na kole o promieniu
\(\displaystyle{ R = 3}\) i środku w punkcie \(\displaystyle{ P_0 = (3, 3)}\). Oblicz ❊\(\displaystyle{ X}\) oraz \(\displaystyle{ \text{Var}(X)}\).
Ostatnio zmieniony 27 lis 2015, o 16:12 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Gęstość i kowariancja.

Post autor: Kartezjusz »

Coś miało być. Na przykład iloczyn kartezjański?
ODPOWIEDZ