Wyznaczanie wartości oczekiwanej, wariancji oraz dystrybuant

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
MrFilemon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 19 lis 2015, o 12:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Wyznaczanie wartości oczekiwanej, wariancji oraz dystrybuant

Post autor: MrFilemon »

Cześć,

Rozwiązuje sobie zadania ze statystyki i trafiłem na zadanie:

Wyznaczyć wartość oczekiwaną, wariancję oraz dystrybuantę zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\) o rozkładzie:
a) jednostajnym \(\displaystyle{ U(a,b)}\)
b) wykładniczym \(\displaystyle{ E(\lambda)}\)
c) normalnym \(\displaystyle{ N(m, \sigma^{2})}\)
d) ciągłym z gęstością
\(\displaystyle{ f_x(x)= \left\{ \frac{1}{4}}\) dla \(\displaystyle{ 0<x<1}\) ; \(\displaystyle{ \frac{3}{8}}\) dla \(\displaystyle{ 3<x\le5}\) ; \(\displaystyle{ 0}\) dla pozostałych


e) Bernoulliego \(\displaystyle{ B(n,p)}\)
f) Poissona \(\displaystyle{ P(\lambda)}\)

Jak wykonać to zadanie? Czy mam napisać dla każdego punktu wzór z jakiego korzystamy do obliczenia? (dla a) b) c) e) f) )
A w podpunkcie d) podstawić do jakiś wzorów i obliczyć?

Prosiłbym o pomoc
Ostatnio zmieniony 19 lis 2015, o 14:50 przez MrFilemon, łącznie zmieniany 2 razy.
miodzio1988

Wyznaczanie wartości oczekiwanej, wariancji oraz dystrybuant

Post autor: miodzio1988 »

Masz ze wzoru na wartość oczekiwaną korzystać w każdym podpunkcie
MrFilemon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 19 lis 2015, o 12:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Wyznaczanie wartości oczekiwanej, wariancji oraz dystrybuant

Post autor: MrFilemon »

czyli dla:
a) \(\displaystyle{ EX= \frac{(a+b)}{2}}\)
e) \(\displaystyle{ EX=n \cdot p}\)
f) \(\displaystyle{ EX= \lambda}\)

O to chodzi?
Ostatnio zmieniony 19 lis 2015, o 14:50 przez MrFilemon, łącznie zmieniany 3 razy.
miodzio1988

Wyznaczanie wartości oczekiwanej, wariancji oraz dystrybuant

Post autor: miodzio1988 »

Zgadza się, o to. Masz przedstwić tez wszystkie obliczenia jak do tego doszedles.
MrFilemon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 19 lis 2015, o 12:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Wyznaczanie wartości oczekiwanej, wariancji oraz dystrybuant

Post autor: MrFilemon »

Czyli dla \(\displaystyle{ EX}\), \(\displaystyle{ Var(X)}\) itd rozpisać skąd się wziął każdy wzór, wyprowadzić go od podstaw ?

i na końcu tego wyporwadzenia ma wyjść po prostu …….\(\displaystyle{ = \frac{(a+b)}{2}}\) dla a)
Ostatnio zmieniony 19 lis 2015, o 14:51 przez MrFilemon, łącznie zmieniany 2 razy.
miodzio1988

Wyznaczanie wartości oczekiwanej, wariancji oraz dystrybuant

Post autor: miodzio1988 »

Zgadza się
MrFilemon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 19 lis 2015, o 12:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Wyznaczanie wartości oczekiwanej, wariancji oraz dystrybuant

Post autor: MrFilemon »

Niestety nie wiem jak to zrobić, prosiłbym o jakiś przykład i wskazówki
miodzio1988

Wyznaczanie wartości oczekiwanej, wariancji oraz dystrybuant

Post autor: miodzio1988 »

MrFilemon pisze:Czyli dla \(\displaystyle{ EX}\), \(\displaystyle{ Var(X)}\) itd rozpisać skąd się wziął każdy wzór, wyprowadzić go od podstaw ?

i na końcu tego wyporwadzenia ma wyjść po prostu …….\(\displaystyle{ = \frac{(a+b)}{2}}\) dla a)
Tak. No to działaj z definicji. Definicje powinieneś znać
ODPOWIEDZ