Kombinacja, wariancja, permutacja, kiedy, co zostasować?

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Matematykakiepska
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 13 lis 2015, o 23:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin

Kombinacja, wariancja, permutacja, kiedy, co zostasować?

Post autor: Matematykakiepska »

Dzień dobry,
mam problem ze zrozumieniem statystyki, mianowicie, nie wiem kiedy co stosować, tak samo nie wie nikt z grupy, a kolokwium tuż tuż.
Skąd wiadomo kiedy zastosować kombinacje, wariancję, permutację lub może jeszcze coś innego?
Na kolokwium mogę mieć wzory, ale muszę wiedzieć jakie użyć w danym zadaniu.

Czy znacie może też jakieś strony z zadaniami i definicjami?

Prosiłbym jeszcze o wyjaśnienie czym jest dystrybuanta i odchylenie, czytam i szukam dużo definicji, ale nigdzie nie mogę znaleźć użytecznej odpowiedzi.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Yelon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 560
Rejestracja: 9 mar 2014, o 10:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 91 razy
Pomógł: 67 razy

Kombinacja, wariancja, permutacja, kiedy, co zostasować?

Post autor: Yelon »

1. Kombinacji używasz jeśli szukasz \(\displaystyle{ k}\)-elementowego podzbioru zbioru \(\displaystyle{ n}\)-elementowego. Słowo podzbiór powinno, słusznie zresztą, sugerować, iż nie jest dla nas istotna kolejność elementów. Spójrz na przykłady:

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Kombinacja_bez_powt%C3%B3rze%C5%84


2. Wariacji bez powtórzeń (\(\displaystyle{ k}\)-wyrazową zbioru \(\displaystyle{ n}\)-elementowego) nazywamy \(\displaystyle{ k}\)-wyrazowy ciąg tegoż zbioru. Znów, tym razem słowo 'ciąg' ma nam podpowiadać, że tym razem interesuje nas kolejność. Znów odsyłam do obejrzenia wzoru i przykładu:

3. Wariacja z powtórzeniami to znowu istotna kolejnośc, ale tym razem możemy parę razy wylosować tę samą rzecz (po wylosowaniu jej zwracamy na przykład do urny). Wzór i przykład: [url=https://pl.wikipedia.org/wiki/Wariacja_z_powt%C3%B3rzeniami.]Wariacja z powtórzeniami.[/url]

4. Permutacja bez powtórzeń jest szczególnym przypadkiem wariacji bez powtórzeń. Mamy sobie \(\displaystyle{ n}\)-elementowy ciąg i pytamy na ile sposobów możemy z niego utworzyć \(\displaystyle{ n}\)elementowych różnych ciągów (czyli na ile sposobów można pomieszać wszystkie elementy).

To są chyba cztery najczęściej używane narzędzia. Jest jeszcze parę innych, można doczytać czy to na wiki czy na innych stronach.

W celu znalezienia większej liczby przykładów, zachęcam do przepatrzenia naszego forum. Od groma tu informacji, wystarczy poszukać :wink:

To samo dotyczy dystrybuanty i odchylenia, czy to wiki czy forum, bez liku informacji, więc nie będę tego przepisywał.
Matematykakiepska
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 13 lis 2015, o 23:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin

Kombinacja, wariancja, permutacja, kiedy, co zostasować?

Post autor: Matematykakiepska »

Dziękuje bardzo za odpowiedź, zaraz się z tym zapoznam, tym czasem mam nowe pytanie, na tej stronie znalazłem pod "Jeżeli n oznacza liczbę prób, p - prawdopodobieństwo sukcesu, q- prawdopodobieństwo porażki, to mamy:" wyliczenie i to wyliczenie mi się nie zgadza, w jaki sposób 0,92 zrobiło się 85/100, a poźniej 17/20. Proszę o sposób w jaki zostało to wykonane:

Dualny91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 414
Rejestracja: 11 paź 2015, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 98 razy

Kombinacja, wariancja, permutacja, kiedy, co zostasować?

Post autor: Dualny91 »

Oczywiście miało być \(\displaystyle{ 0,85,}\) a nie \(\displaystyle{ 0,92}\). Jeśli natomiast nie widzisz zależności między liczbami \(\displaystyle{ \frac{85}{100}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{17}{20},}\) to najwyższy czas powtórzyć sobie ułamki. I używaj texa nawet pisząc jedną cyferkę, takie są tu zasady. Ktoś Ci odpisuje z zachowaniem tych zasad, więc wyraź szacunek poprzez dbałość o czytelność zapisu.
Matematykakiepska
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 13 lis 2015, o 23:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin

Kombinacja, wariancja, permutacja, kiedy, co zostasować?

Post autor: Matematykakiepska »

Dualny91 pisze:Oczywiście miało być \(\displaystyle{ 0,85,}\) a nie \(\displaystyle{ 0,92}\). Jeśli natomiast nie widzisz zależności między liczbami \(\displaystyle{ \frac{85}{100}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{17}{20},}\) to najwyższy czas powtórzyć sobie ułamki. I używaj texa nawet pisząc jedną cyferkę, takie są tu zasady. Ktoś Ci odpisuje z zachowaniem tych zasad, więc wyraź szacunek poprzez dbałość o czytelność zapisu.
Czyli z tym \(\displaystyle{ 0,85,}\) i \(\displaystyle{ 0,92}\) pomyłka?
A z tym \(\displaystyle{ \frac{85}{100}}\) i \(\displaystyle{ \frac{17}{20},}\)
źle spojrzałem, zasugerowałem się poprzednim błędem i myślałem, że było podzielone przez 4.
Nie wiedziałem o "tex" dopiero się zarejestrowałem.
Awatar użytkownika
Yelon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 560
Rejestracja: 9 mar 2014, o 10:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 91 razy
Pomógł: 67 razy

Kombinacja, wariancja, permutacja, kiedy, co zostasować?

Post autor: Yelon »

Tak, pomyłka. Powinno być \(\displaystyle{ 0,85}\) tylko
ODPOWIEDZ