Rozkład normalny i poziomy ufności

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
malyxxl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 27 mar 2008, o 18:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

Rozkład normalny i poziomy ufności

Post autor: malyxxl »

Witam. Mógłby mi ktoś proszę podpowiedzieć jak ruszyć to zadanie?

W celu oszacowania prądu nasycenia tranzystorów (cecha \(\displaystyle{ X}\)) pobrano z partii tranzystorów próbę liczącą \(\displaystyle{ 5}\) sztuk i otrzymano, że średni prąd nasycenia w próbie wynosi \(\displaystyle{ \overline{x _{5}} = 2,42 \mu A}\), a odchylenie standardowe \(\displaystyle{ s _{5} =1,00\mu A}\). Zakładamy, że \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład normalny. Oszacuj na poziomie ufności \(\displaystyle{ 1 - \alpha =0,98}\) średni prąd nasycenia tranzystorów tej partii.
rafalpw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2203
Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 526 razy

Rozkład normalny i poziomy ufności

Post autor: rafalpw »

Przecież to standardowe zadanie na przedział ufności dla średniej w rozkładzie normalnym o nieznanej wariancji. Są na to gotowe wzory. Tu nie ma nic do liczenia.
sonicwork
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 00:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

Rozkład normalny i poziomy ufności

Post autor: sonicwork »

Generalnie takie zadania rozwiązuje się w 4 krokach:

1. wypisanie znanych danych
2. ustalenie co ma być obliczone
3. wybór odpowiedniego wzoru z jakiejś ściągi do statystyki
4. obliczenie

Cały problem to dobrać odpowiedni wzór, takie ściągi znajdziesz w internecie jak poszukasz. Pogoogluj zadań z rozwiązaniami lub ewentualnie na Youtube można jakieś filmy znaleźć.
ODPOWIEDZ