Bardzo proszę o pomoc. Podane mam poniższe dane:
liczba osób 40 30 20 10 8 2
dochody 0-2 2-4 4-6 6,8 8-10 10-12
które przekształcam w tabelę:
xi ni nsk
0-2 40 40
2-4 30 70
4-6 20 90
6-8 10 100
8-10 8 108
10-12 2 110
I zaczynam liczyć w którym przedziale znajduje się pierwszy kwartyl (110+1)/4=27,75
Czyli znajduje się w pierwszym przedziale?
Obliczanie kwartyli
Obliczanie kwartyli
Ok, w takim razie idąc dalej chciałabym podstawić pod wzór na pierwszy kwartyl (którego nie potrafię wstawić) i jako Xq1 mam wpisać 0? I tak samo w Nsk1?
Mam na myśli ten wzór: Q1=xQ1+{(N/4-Nsk1)/nQ1}* iQ1
Bo jeżeli pod xQ1 mam podstawić lewą stronę przedziału to jest to 0.
Nie wiem co ma w tym przypadku podstawić też pod Nsk1 - liczności skumulowane klas poprzedzających dany kwartyl.
Mam na myśli ten wzór: Q1=xQ1+{(N/4-Nsk1)/nQ1}* iQ1
Bo jeżeli pod xQ1 mam podstawić lewą stronę przedziału to jest to 0.
Nie wiem co ma w tym przypadku podstawić też pod Nsk1 - liczności skumulowane klas poprzedzających dany kwartyl.
Obliczanie kwartyli
Wyzeruje nam się to co jest po plusie i kwartyl zostanie jako dolna granica pierwszego przedzialu