Łańcuchy Markowa

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
nelly321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 23 lis 2010, o 19:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 3 razy

Łańcuchy Markowa

Post autor: nelly321 »

Jednorodny łańcuch Markowa ma zbiór stanów \(\displaystyle{ S=\left\{ 0,1,2\right\}}\), macierz przejścia \(\displaystyle{ P=\left[\begin{array}{ccc}0.1&0.2&0.4\\0.9&0.1&0\\0.1&0.8&0.1\end{array}\right]}\) oraz wektor prawdopodobieństw początkowych \(\displaystyle{ \left( p_{0}, p_{1}, p_{2} \right)=\left( 0.3, 0.4, 0.3 \right)}\). Obliczyć \(\displaystyle{ P\left( X_{1}=1, X_{2}=1| X_{0}=2 \right)}\).
Znam definicję, ale nie wiem do czego mogłaby mi się przydać:
\(\displaystyle{ P\left( X_{n}=j \right)\left( X_{n+1}=i \right)=P\left( X_{i}=j| X_{0}=i \right)= p_{ji}}\)

Bardzo proszę o pomoc.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Łańcuchy Markowa

Post autor: Kartezjusz »

Wstaw \(\displaystyle{ n=1}\) do definicji \(\displaystyle{ j,i}\) nasuwają się same.
miodzio1988

Łańcuchy Markowa

Post autor: miodzio1988 »

Kartezjusz pisze:Wstaw \(\displaystyle{ n=1}\) do definicji \(\displaystyle{ j,i}\) nasuwają się same.
Nie przeszkadza Tobie, że przed warunkiem mamy dwie równości?
nelly321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 23 lis 2010, o 19:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 3 razy

Łańcuchy Markowa

Post autor: nelly321 »

Czy tak : \(\displaystyle{ P\left( X_{2}=1| X_{1}=1 \right) \cdot P\left( X_{1}=1| X_{0}=2 \right)= p_{11} \cdot p_{21}=0.1 \cdot 0.8=0.08}\) ?
ODPOWIEDZ