Kwantyl 3 rzedu
Kwantyl 3 rzedu
Mam problem z kwantylem 3 rzedu
wynagrodzenie 1.3-1.5 |1.5-1.7 | 1.7-1.9 | 1.9-2.1 | 2.1 i wiecej
liczba prac. 10 | 30 | 25 | 20 | 15
Q3 = 1.9 + 0.2/20 (75-25) = 1.9 + 0.5 ...
Wychodzi tam 0.5 co daje nam wynik 2.4 a taki przeciez byc nie moze. Czy to blad w zadaniu czy ja zle licze co jest chyba niemozliwe gdyz juz tyle sie tego naliczylem i nigdy problemu nie bylo.
wynagrodzenie 1.3-1.5 |1.5-1.7 | 1.7-1.9 | 1.9-2.1 | 2.1 i wiecej
liczba prac. 10 | 30 | 25 | 20 | 15
Q3 = 1.9 + 0.2/20 (75-25) = 1.9 + 0.5 ...
Wychodzi tam 0.5 co daje nam wynik 2.4 a taki przeciez byc nie moze. Czy to blad w zadaniu czy ja zle licze co jest chyba niemozliwe gdyz juz tyle sie tego naliczylem i nigdy problemu nie bylo.
Kwantyl 3 rzedu
\(\displaystyle{ 0.2/20 (75-25)}\)
Ten fragment jest źle.
Tutaj powinieneś mieć
\(\displaystyle{ 0.2/20 (75-65)}\)
Ten fragment jest źle.
Tutaj powinieneś mieć
\(\displaystyle{ 0.2/20 (75-65)}\)
Kwantyl 3 rzedu
czemu 65 odejmujemy skoro we wzorze jest ze trzeba odjac liczebnosc poprzedniej wartosci czyli 25
ok juz wiem trzeba zsumowac, ale zawsze liczylem tak i wychodzily mi wyniki dobrze
ok juz wiem trzeba zsumowac, ale zawsze liczylem tak i wychodzily mi wyniki dobrze
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Kwantyl 3 rzedu
Kwantyl rzędu 1/2 to mediana, kwantyle rzędu 1/4, 2/4 i 3/4 są nazywane kwartylami, kwantyle rzędów 1/10, 2/10, ... - decylami
A co to takiego kwantyl 3-rzędu?
A co to takiego kwantyl 3-rzędu?
Kwantyl 3 rzedu
Tu nie miejsce na zadawanie takich pytan, jezeli masz jakies pytania to odsylam do wujka googleSlotaWoj pisze:Kwantyl rzędu 1/2 to mediana, kwantyle rzędu 1/4, 2/4 i 3/4 są nazywane kwartylami, kwantyle rzędów 1/10, 2/10, ... - decylami
A co to takiego kwantyl 3-rzędu?
Dzieki za informacje ale mozna bez ironii.
Kto mial pomoc, ten pomogl i za to jeszcze raz dziekuje.
Pozdrawiam
Kwantyl 3 rzedu
No wlasnie. Skumulowaną liczebność poprzedniej wartości, a nie liczebnośćQuindo pisze:czemu 65 odejmujemy skoro we wzorze jest ze trzeba odjac liczebnosc poprzedniej wartosci czyli 25
ok juz wiem trzeba zsumowac, ale zawsze liczylem tak i wychodzily mi wyniki dobrze
Tu nie miejsce na zadawanie takich pytan, jezeli masz jakies pytania to odsylam do wujka google
Kwantyl 3 rzedu
Dobrze ze zapytalem bo bym dalej zle rozwiazywal a za 6h kolokwiummiodzio1988 pisze:No wlasnie. Skumulowaną liczebność poprzedniej wartości, a nie liczebnośćQuindo pisze:czemu 65 odejmujemy skoro we wzorze jest ze trzeba odjac liczebnosc poprzedniej wartosci czyli 25
ok juz wiem trzeba zsumowac, ale zawsze liczylem tak i wychodzily mi wyniki dobrze
p.s Czyli we wzorze na dominante rowniez trzeba odjac oraz dodac skumulowana liczebnosc poprzedniej wartosci ? Tyle czasu zle liczylem
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Kwantyl 3 rzedu
Definicja:
@Quindo Czy Twoi zdaniem prawdopodobieństwo może być większe od 1?
- Kwantylem rzędu \(\displaystyle{ p}\), gdzie \(\displaystyle{ 0 \leq p \leq 1}\), w rozkładzie empirycznym \(\displaystyle{ P_{X}}\) zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\) nazywamy taką wartość zmiennej losowej \(\displaystyle{ x_{p}}\), dla której spełnione są nierówności
- \(\displaystyle{ P_X\left((-\infty;x_p]\right) \geq p}\)
oraz
- \(\displaystyle{ P_Xleft([x_p,infty)
ight) geq 1-p}\)
@Quindo Czy Twoi zdaniem prawdopodobieństwo może być większe od 1?
Kwantyl 3 rzedu
Dobrze ja to juz wszystko przyjalem do siebie. Kazda Twoja uwage, porade itd
Chce nadmienic jedynie ze ja mam umiec za 6h rozwiazywac zadania a nie umiec teorie. Dla mnie to moze byc nie kwantyl a "garnek" albo "cegla", jezeli wynik wyjdzie mi dobry to bede w siodmym niebie.
Dziekuje, pozdrawiam koniec tematu
Chce nadmienic jedynie ze ja mam umiec za 6h rozwiazywac zadania a nie umiec teorie. Dla mnie to moze byc nie kwantyl a "garnek" albo "cegla", jezeli wynik wyjdzie mi dobry to bede w siodmym niebie.
Dziekuje, pozdrawiam koniec tematu