statystyka - zaleznosc cech
statystyka - zaleznosc cech
metoda jakosc
dobra zla
A 30 80
B 50 140
Wyrob jest wytwarzany z wykorzystaniem dwoch metod.
W celu sprawdzenia czy istnieje zwiazek miedzy metoda produkcji zbadano 300 sztuk wyrobu i uzyskano powyzsze informacje.
Czy istnieje i jak silna jest zaleznosc miedzy analizowanymi cechami ?
Czy moglby mi ktos pomoc to rozwiazac ? Jutro mam poprawe kolokwium i to jest jedyne zadanie z ktorym sobie nie moge poradzic :/
Nie chodzi tyle o cale rozwiazanie co chociaz o podanie wzoru ktorym nalezy sie posluzyc
Z gory dziekuje
dobra zla
A 30 80
B 50 140
Wyrob jest wytwarzany z wykorzystaniem dwoch metod.
W celu sprawdzenia czy istnieje zwiazek miedzy metoda produkcji zbadano 300 sztuk wyrobu i uzyskano powyzsze informacje.
Czy istnieje i jak silna jest zaleznosc miedzy analizowanymi cechami ?
Czy moglby mi ktos pomoc to rozwiazac ? Jutro mam poprawe kolokwium i to jest jedyne zadanie z ktorym sobie nie moge poradzic :/
Nie chodzi tyle o cale rozwiazanie co chociaz o podanie wzoru ktorym nalezy sie posluzyc
Z gory dziekuje
statystyka - zaleznosc cech
wynik wyszedl 0.0325 czy bylby ktos w stanie sprawdzic czy jest on prawidlowy ?
statystyka - zaleznosc cech
Wynik czego to jest?
Masz wynik statystyki testowej i wartość p-value\(\displaystyle{ \chi ^2= 0.002 , p-value = 0.964}\)
statystyka - zaleznosc cech
chi kwadrat = (30-29.33)^2 / 29.33 + (80-80.66)^2 / 80,66 + (50-50.66)^2 / 50.66 + (140-139.33)^2 /139,33 = 0.0153 + 0.0054 + 0.0086 + 0.0032 = 0.0325
I gdzie tu jest blad ?
I gdzie tu jest blad ?
statystyka - zaleznosc cech
30|80 |110
50|140| 190
80|220|300
80*110/300 =29.33 itd itd
No i jak ja to moge zle liczyc ? Zly wzor stosuje ?
50|140| 190
80|220|300
80*110/300 =29.33 itd itd
No i jak ja to moge zle liczyc ? Zly wzor stosuje ?
statystyka - zaleznosc cech
Rzeczywiście wartość statystyki testowej wynosi 0.0326, źle w program wpisałem. No to teraz wyznacz obszar krytyczny
statystyka - zaleznosc cech
obszar krytyczny czyli
"c=pierwiastek x^2/x^2 + n" ?
jezeli tak to 0.01 wynik
Problem juz rozwiazany dzieki za pomoc
"c=pierwiastek x^2/x^2 + n" ?
jezeli tak to 0.01 wynik
Problem juz rozwiazany dzieki za pomoc