Propagacja błędu

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
suptom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 6 sty 2015, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Propagacja błędu

Post autor: suptom »

Proszę, pomóżcie mi w rozwiązaniu tego zadania.

Obliczyć pole P trapezu prostokątnego i jego niepewność średnią i maksymalną mając następujące dane:
- długość a podstawy: a = 35 m,
- wysokość h trapezu: h = 20 m,
- kąt alfa pomiędzy pochyłym ramieniem trapezu a podstawą: alfa = 65 stopni,
a odpowiednie niepewności wynoszą: da = dh = 0,1 m, dalfa = 2 stopnie.
miodzio1988

Propagacja błędu

Post autor: miodzio1988 »

No to chyba wzór na pole trapezu znasz?

Co CI do tego wzoru trzeba?
suptom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 6 sty 2015, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Propagacja błędu

Post autor: suptom »

Z obliczeniem pola nie mam problemu.
Problem się pojawia podczas obliczenia niepewności średniej i maksymalnej.
Nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
miodzio1988

Propagacja błędu

Post autor: miodzio1988 »

Zastosuj metodę różniczki zupełnej
ODPOWIEDZ