wnioskowanie statystyczne

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
supersowa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 7 wrz 2015, o 13:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź

wnioskowanie statystyczne

Post autor: supersowa »

Bardzo proszę o pomoc przy zadaniu:
Wysunięto hipotezę, że \(\displaystyle{ 60\%}\) Polaków jest niezadowolonych z sytuacji ekonomicznej. Na podstawie badań socjologicznych obejmujących \(\displaystyle{ 100000}\) osób stwierdzono, że \(\displaystyle{ 54227}\) potwierdziło swoje niezadowolenie. Czy ten wynik upoważnia do odrzucenia hipotezy zerowej przy poziomie istotności \(\displaystyle{ p=0,05}\)? Wypisz parametry rozkładu dwumianowego i przeprowadz wnioskowanie statystyczne z zastosowaniem tablicy rozkładu standaryzowanego z. Podejmij decyzję, jeśli potrzeba, określ wartość błędu I rodzaju.
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2015, o 14:25 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
miodzio1988

wnioskowanie statystyczne

Post autor: miodzio1988 »

Gdzie się dokladnie gubisz? Jaki wzor masz na statystykę testową?
supersowa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 7 wrz 2015, o 13:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź

wnioskowanie statystyczne

Post autor: supersowa »

Rzecz w tym, że w ogóle nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Nigdy nie miałam statystyki a teraz przyszło mi rozwiązywać takie zadania. Znalazłam kilka podobnych ale one są na małych próbach więc stosuje się do nich rozkład \(\displaystyle{ t-studenta}\) . Jeśli \(\displaystyle{ H_{0}=0,6}\) i \(\displaystyle{ H_{1}\neq 0,6}\) to rozumiem, że mam zastosować test dwustronny? Czy we wzorze \(\displaystyle{ s=\sqrt{\frac{\sum x^{2}} {N-1}}}\) \(\displaystyle{ x}\) jest równe \(\displaystyle{ 5773}\) ?
miodzio1988

wnioskowanie statystyczne

Post autor: miodzio1988 »

Odchylenia nie liczysz tutaj.

Znajdź sobie wzór na statystykę gdy mamy hipotezę o proporcji
supersowa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 7 wrz 2015, o 13:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź

wnioskowanie statystyczne

Post autor: supersowa »

Dziękuję! Pomogłeś bardziej niż dwa podręczniki, które kupiłam na tę okazję. Tym bardziej, że naprawdę nie wiedziałam czego w nich szukać...
ODPOWIEDZ