Wyznacz gęstość wektora

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
klucyszy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 16 lut 2015, o 22:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rawa Mazowiecka

Wyznacz gęstość wektora

Post autor: klucyszy »

Witam rozwiazuje zadanie:
Zmienne \(\displaystyle{ X}\) i \(\displaystyle{ Y}\) są niczależne i mają jednakowe rozklady wykladnicze z parametrem \(\displaystyle{ 1}\). Niech \(\displaystyle{ U=X + Y}\) i \(\displaystyle{ V=X - Y}\) . Znalezc gęstość wektora \(\displaystyle{ (U,V).}\) Czy te zmienne sa niezalezne?

Mam udostepnione rozwiazanie tego zadania, jednak nie rozumiem jednego zapisu, mianowicie:

\(\displaystyle{ f_{u,v}(u,v) = \frac{f _{x,y}(x,y)}{\left| \begin{bmatrix} 1&1\\1&-1\end{bmatrix}\right| }}\)

Rozumiem ze to macierz wektora \(\displaystyle{ [U,V],}\) ponadto pod modułem, ale skad sie bierze ten wzor? Poratuje ktos odnosnikiem do jakiejs strony?
Ostatnio zmieniony 4 wrz 2015, o 15:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Wyznacz gęstość wektora

Post autor: bartek118 »

Z twierdzenia o zamianie zmiennych.
ODPOWIEDZ