Witam,
mam problem z pewnym zadaniem, gdzie trzeba zastosować rozkład dwumianowy przeciwny.
Problem pojawia się w momencie zastosowania w/w funkcji w programie Excel.
Obliczyłem metodą momentów liczbę sukcesów "n" i prawdopodobieństwo "p".
Jednak \(\displaystyle{ n<1}\) i funkcja w Excelu w tym przypadku wyrzuca błąd "Liczba".
Na pewno nie ma błędu we wcześniejszych obliczeniach.
Z posiadanych danych:
\(\displaystyle{ srednia=EX=0,46}\)
Wyszło tak mało, ponieważ dni z mgłą w maju "prawie" w ogóle nie występują...
\(\displaystyle{ n=(EX*p)/(1-p)}\)
Mój wynik n:
\(\displaystyle{ n=0,50}\)
gdzie p:
\(\displaystyle{ p=EX/varX}\)
Mój wynik p:
\(\displaystyle{ p=0,545}\)
wariancję (\(\displaystyle{ varX}\)) policzyłem, podnosząc do kwadratu odchylenie standardowe "s".
Na podstawie posiadanych danych.
\(\displaystyle{ s=0,88}\)
\(\displaystyle{ varX=0,77}\)
Moje pytanie brzmi: jak należy obliczyć rozkład dwumianowy przeciwny w tym przypadku ? Co zrobić, czego nie robić ? Napisać komentarz jakiś, że przy takich danych nie da się tego zrobić ? Czy coś zupełnie innego ?
Na 163 lata było:
122 miesiące Maj bez dnia z mgłą
25 miesięcy Maj z 1 dniem z mgłą
9 miesięcy Maj z 2 dniami z mgłą
6 miesięcy Maj z 3 i 4 dniami z mgłą
1 miesiąc Maj z 5 dniami z mgłą
Pozdrawiam
Haxiu