Odczyt wartości krytycznej z tablic
-
- Użytkownik
- Posty: 188
- Rejestracja: 22 wrz 2005, o 19:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 18 razy
Odczyt wartości krytycznej z tablic
Mam zadanie:
średnia=110
odchylenie dla populacji = 20
N=100
poziom ufności=0,95
zgodnie ze wzorem na estymatory ze średniej
\(\displaystyle{ (110-1,96*\frac{20}{\sqrt{100}};110+1,96*\frac{20}{\sqrt{100}})}\)
(106,08;113,92)
Skąd się wzięło to 1,96? Z tablic studenta dla \(\displaystyle{ \alpha=0,05}\)oraz dla k stopni swobody = n = 100 odczytujemy wartość 1,984. Z kolei ze wzoru mam odczytać \(\displaystyle{ \frac{1-\alpha}{2}=0,47}\) z czego odczytuje wartość 0,677.
Dlaczego ten wzór nie ma tu zastosowania? Czy mam jakiś błąd w książce?
Kiedy mam odczytywać dla \(\displaystyle{ \frac{1-\alpha}{2}}\)?
średnia=110
odchylenie dla populacji = 20
N=100
poziom ufności=0,95
zgodnie ze wzorem na estymatory ze średniej
\(\displaystyle{ (110-1,96*\frac{20}{\sqrt{100}};110+1,96*\frac{20}{\sqrt{100}})}\)
(106,08;113,92)
Skąd się wzięło to 1,96? Z tablic studenta dla \(\displaystyle{ \alpha=0,05}\)oraz dla k stopni swobody = n = 100 odczytujemy wartość 1,984. Z kolei ze wzoru mam odczytać \(\displaystyle{ \frac{1-\alpha}{2}=0,47}\) z czego odczytuje wartość 0,677.
Dlaczego ten wzór nie ma tu zastosowania? Czy mam jakiś błąd w książce?
Kiedy mam odczytywać dla \(\displaystyle{ \frac{1-\alpha}{2}}\)?
Ostatnio zmieniony 28 cze 2007, o 17:53 przez iwetta, łącznie zmieniany 1 raz.
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Odczyt wartości krytycznej z tablic
tylko dla małych n (\(\displaystyle{ n q 30}\)) wykorzystuje się rozkład Studenta, w pozostałych przypadkach - rozkład normalny,
zobacz temat
zobacz temat
-
- Użytkownik
- Posty: 188
- Rejestracja: 22 wrz 2005, o 19:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 18 razy
Odczyt wartości krytycznej z tablic
Przy estymacji przedziałowej dla wariancji gdy nie znamy m (wartości średniej) oraz n30 to też odczytujemy z rozkładu \(\displaystyle{ \chi^{2}}\)?
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Odczyt wartości krytycznej z tablic
1. właściwie warunki zależą od tablic, których używasz. Jak obliczasz pierwsze chi?
Może chodzić o:
\(\displaystyle{ \chi^2(k_1)=1-\frac{\alpha}{2}}\)
\(\displaystyle{ \chi^2(k_2)=\frac{\alpha}{2}}\)
2. Dla n>30 - rozkład normalny
Może chodzić o:
\(\displaystyle{ \chi^2(k_1)=1-\frac{\alpha}{2}}\)
\(\displaystyle{ \chi^2(k_2)=\frac{\alpha}{2}}\)
2. Dla n>30 - rozkład normalny
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Odczyt wartości krytycznej z tablic
\(\displaystyle{ k_1, \ k_2}\) - wartości krytyczne,
inaczej:
\(\displaystyle{ \chi^2_T(\chi^2_1)=1-\frac{\alpha}{2}}\)
\(\displaystyle{ \chi^2_T(\chi^2_2)=\frac{\alpha}{2}}\)
inaczej:
\(\displaystyle{ \chi^2_T(\chi^2_1)=1-\frac{\alpha}{2}}\)
\(\displaystyle{ \chi^2_T(\chi^2_2)=\frac{\alpha}{2}}\)
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Odczyt wartości krytycznej z tablic
z pierwszego wiersza odczytujesz \(\displaystyle{ \alpha}\), z pierwszej (lub ostatniej) kolumny stopnie swobody (n-1), natomiast wartości krytyczne - ze środka tabeli
zobacz tablicę rozkładu chi kwadrat
zobacz tablicę rozkładu chi kwadrat
-
- Użytkownik
- Posty: 188
- Rejestracja: 22 wrz 2005, o 19:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 18 razy
Odczyt wartości krytycznej z tablic
mam takie zadanie
1-\(\displaystyle{ \alpha}\)=0,99
S=1,1
n=25
\(\displaystyle{ \frac{n*S_{n-1}}{\chi^{2}}}\)
1-\(\displaystyle{ \alpha}\)=0,99
S=1,1
n=25
\(\displaystyle{ \frac{n*S_{n-1}}{\chi^{2}}}\)
Ostatnio zmieniony 28 cze 2007, o 19:53 przez iwetta, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 188
- Rejestracja: 22 wrz 2005, o 19:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 18 razy
Odczyt wartości krytycznej z tablic
wartości mam takie same jak w twojej tablicy. No ale skąd by się wzieło to 18? i to 0,95? bo przecież \(\displaystyle{ \alpha=0,01}\) a n=25
-
- Użytkownik
- Posty: 188
- Rejestracja: 22 wrz 2005, o 19:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 18 razy
Odczyt wartości krytycznej z tablic
hm teraz jeszcze bardziej mi nie wychodzi;/ ja ma w zeszycie napisane że S^{2} kiedy mamy znane m czyli wartość średnią a tu nie ma wartości średniej.