Ustalenie liczby zmiennych z indeksów.

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Belv
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 18 wrz 2011, o 12:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy

Ustalenie liczby zmiennych z indeksów.

Post autor: Belv »

Mam takie polecenie:

Dynamikę sprzedaży telewizorów na 1000 ludności w latach 2009-2014 przedstawia szereg:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|}\hline
Lata & 2009 & 2010 & 2011 & 2012 & 2013 & 2014 \\ \hline
Indeksy 2009=100 & 100 & 96,6 & 90,7 & 86,8 & 85,4 & 84,3 \\ \hline
\end{tabular}}\)


Wiedząc, że liczba sprzedanych w przeliczeniu na 1000 ludności w 2012 wynosiła 178 ustal jej poziom w 2014r.

Nie wiem czy wystarczy zamienić indeksy na podstawę 2012=100 i później jakoś procenty, czy od razu procenty. Niby banalne, ale nie wiem jak będzie dobrze.
Awatar użytkownika
mm34639
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 28 mar 2005, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 61 razy

Ustalenie liczby zmiennych z indeksów.

Post autor: mm34639 »

Pluralitas non est ponenda sine neccesitate
\(\displaystyle{ \frac{84,3}{86,8} \cdot 178}\)
ODPOWIEDZ