Oblicz prawdopodobieństwo, wartość oczekiwaną i wariancj
-
- Użytkownik
- Posty: 180
- Rejestracja: 25 gru 2006, o 13:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 100 razy
Oblicz prawdopodobieństwo, wartość oczekiwaną i wariancj
Rozklad ocen - bdb, db, dst, dop wyglada nastepująco: 2:4:3:1. Oblicz prawdopodobienstwo otrzymania oceny pozytywnej, wartosc oczekiwana i wariancje.
Ostatnio zmieniony 27 cze 2007, o 07:45 przez tommy007, łącznie zmieniany 2 razy.
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Oblicz prawdopodobieństwo, wartość oczekiwaną i wariancj
\(\displaystyle{ \begin{array}{c|c|c|c|c } x_i & 5&4&3 &2 \\\hline
p_i&2/8&4/8&3/8&1/8\\\end{array}}\)
wartość oczekiwana
\(\displaystyle{ \overline{x}=\frac{1}{n} \sum x_i n_i = \sum x_i p_i=5 2/8+ 4 4/8 + ...}\)
wariancja
\(\displaystyle{ s^2=\frac{1}{n}\sum(x_i-\overline{x})^2 n_i =\sum (x_i-\overline{x})^2 p_i = (5- \overline{x})^2 2/8+ ...}\)
Ocena pozytywna, czyli jaka? Przykład: prawdopodobieństwo otrzymania oceny co najmniej dst - zsumować odpowiednie \(\displaystyle{ p_i}\) (2/8+4/8+3/8).
p_i&2/8&4/8&3/8&1/8\\\end{array}}\)
wartość oczekiwana
\(\displaystyle{ \overline{x}=\frac{1}{n} \sum x_i n_i = \sum x_i p_i=5 2/8+ 4 4/8 + ...}\)
wariancja
\(\displaystyle{ s^2=\frac{1}{n}\sum(x_i-\overline{x})^2 n_i =\sum (x_i-\overline{x})^2 p_i = (5- \overline{x})^2 2/8+ ...}\)
Ocena pozytywna, czyli jaka? Przykład: prawdopodobieństwo otrzymania oceny co najmniej dst - zsumować odpowiednie \(\displaystyle{ p_i}\) (2/8+4/8+3/8).