Z tego co przeczytałem wynika, że średnia harmoniczna ma zastosowanie wtedy kiedy mamy dane w jednostce względnej - np podana jest gęstość zaludnienia w osobach na jeden km^2. Mam jednak takie zadanie:
Jest sobie mieszarka a w niej są trzy składniki: A, B i C. W mieszarce umieszczono 20 KG składnika A, 25 KG składnika B i 5 KG składnika C. Składnik A kosztuje 15 PLN / KG, składnik B 20 PLN / KG a składnik C 30 PLN / kg. Mam obliczyć cenę za jeden KG zmieszanej substancji.
Próbowałem skorzystać ze wzoru na średnią harmoniczną ważoną wychodząc z założenia, że skoro dane są podane w formie względnej to akurat ten wzór trzeba wykorzystać.
\(\displaystyle{ \frac{20+25+5}{ \frac{20}{15} + \frac{25}{20} + \frac{5}{30} } \approx 18,18}\)
Prawidłowy wynik to 19, więc średnia obliczona za pomocą powyższego wzoru jest nieprawidłowa. To jak to w końcu jest z tą średnią harmoniczną i kiedy ją właściwie należy stosować?
Zrozumieć średnia harmoniczną
Zrozumieć średnia harmoniczną
Do takich zadań trzeba podejść nie od strony pamięciowej, ale trochę "na chłopski rozum". Powiedzmy, że mieszanka ma \(\displaystyle{ n}\) składników w proporcjach \(\displaystyle{ k_1,\dots,k_n}\) kg oraz cenach \(\displaystyle{ p_1,\dots,p_n}\) złotych za kilogram. Zawsze trzeba poszukać czegoś wspólnego. Popatrz: do mieszarki wrzucono \(\displaystyle{ k=k_1+\dots+k_n}\) kg składników. Ile za nią zapłacono? Więc jaka jest cena kilograma? I jaka to średnia? Celowo proponuję użycie liter.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2015, o 23:12 przez szw1710, łącznie zmieniany 1 raz.
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Zrozumieć średnia harmoniczną
Nie ma czegoś takiego jak odpowiedź na pytanie, kiedy używać średniej harmonicznej. Niestety, ale będziesz to wiedział dopiero wtedy, kiedy już ją rozpiszesz.
W podanym przez Ciebie przykładem przydaje się bardziej średnia ważona: wagi u Ciebie to \(\displaystyle{ 20, 25, 5}\), zaś wartości to \(\displaystyle{ 15, 20, 30}\).
Odpowiedź to \(\displaystyle{ \frac{20 \cdot 15+ 25 \cdot 20+5 \cdot 30}{20 + 25 + 5} = \dots}\)
W podanym przez Ciebie przykładem przydaje się bardziej średnia ważona: wagi u Ciebie to \(\displaystyle{ 20, 25, 5}\), zaś wartości to \(\displaystyle{ 15, 20, 30}\).
Odpowiedź to \(\displaystyle{ \frac{20 \cdot 15+ 25 \cdot 20+5 \cdot 30}{20 + 25 + 5} = \dots}\)