Prawdopodobieństwo całkowite

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
make
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 8 paź 2014, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Prawdopodobieństwo całkowite

Post autor: make »

Prawdopodobieństwo zdania egzaminu przez nieprzygotowanego
studenta wynosi p = 0,3. Jakie jest prawdopodobieństwo zaliczenia sesji
(3 egzaminy) przez nieprzygotowanego studenta?

Czy w tym zadaniu poprawnym rozwiązaniem jest :
1. \(\displaystyle{ P(A) = \frac{1}{3}* \frac{3}{10} * 3}\)
2. Rozkład dwumianowy: \(\displaystyle{ P(A) = {3 \choose 3} * ( \frac{3}{10} )^{3} * ( \frac{7}{10} )^0}\)

Z góry dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony 27 cze 2015, o 21:36 przez make, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Prawdopodobieństwo całkowite

Post autor: piasek101 »

Masz ,,zda pierwszy egzamin i zda drugi egzamin"; czyli od razu \(\displaystyle{ 0,2\cdot 0,2}\)
ODPOWIEDZ