testowanie hipotez-jaki test

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
=jazzownik=
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 28 lut 2006, o 14:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 8 razy

testowanie hipotez-jaki test

Post autor: =jazzownik= »

Witam, mam zadanie o następującej treści
W celu sprawdzenia hipotezy że młodzież męska nosząca modne długie włosy ma gorsze wyniki w nauce. Wylosowano 492 studentów i otrzymano następujące dane
ma modną fryzurę i złe wyniki 51
ma modną fryzurę i dobre wyniki 43
nie ma modnej fryzury i złe wyniki 195
nie ma modnej fryzury i dobre wyniki 203

Na poziomie istotnosci alfa=0,05 zweryfikowac hipotezę o niezależności wybników w nauce od fryzury młodzieży.


Mój problem tkwi w tym że nie wiem jakim testem zbadać tą istotność a jutro mam egzamin. więc będe wdzięczny za szybkom odpowiedź
Awatar użytkownika
abrasax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 844
Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 161 razy

testowanie hipotez-jaki test

Post autor: abrasax »

test chi kwadrat niezależności
ODPOWIEDZ