Rzut monetą - zależność statystyczna

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Awatar użytkownika
S_Olewniczak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 7 mar 2009, o 13:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 31 razy

Rzut monetą - zależność statystyczna

Post autor: S_Olewniczak »

Dwukrotnie rzucono monetą. Wielkość losowa X przyjmuje wartośći równe liczbie uzyskanych orłów. Z kolei wielkość losowa Y przyjmuje wartość 0 gdy liczba reszek jest nie większa od liczby orłów i wartość 1 w przeciwnym wypadku.
a) Sprawdź czy X i Y są niezależne statystycznie.
b) Oblicz współczynnik kowariancji i korelacji wielkości losowych X i Y. Skomentuj otrzymane wartości współczynników.

Wydaje mi się, że łączny rozkład prawdopodobieństwa będzie wyglądał następująco:

YX 0 1 2
0 0 0,5 0,25
1 0,25 0 0


Tyle, że wtedy corr(X, Y) = 0, co jest sprzeczne z moją intuicją.

Czy moje wyniki są poprawne, czy w którymś miejscu popełniam błąd?
Awatar użytkownika
mm34639
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 28 mar 2005, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 61 razy

Rzut monetą - zależność statystyczna

Post autor: mm34639 »

tabelka dobra, ale wsp. korelacji nie jest równy \(\displaystyle{ 0}\)
Awatar użytkownika
S_Olewniczak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 7 mar 2009, o 13:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 31 razy

Rzut monetą - zależność statystyczna

Post autor: S_Olewniczak »

Tak, współczynnik korelacji wyszedł ujemny, ale sama korelacja liczona ze wzoru:
\(\displaystyle{ corr(X,Y) = E(X*Y)}\)
wychodzi równa 0.

Teraz też pomyślałem sobie, że może korelacja = 0 wcale nie oznacza, że X,Y są niezależne statystycznie. Może potrzebna do tego jest kowariancja. Dobrze myślę?
Awatar użytkownika
mm34639
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 28 mar 2005, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 61 razy

Rzut monetą - zależność statystyczna

Post autor: mm34639 »

co to za "korelacja" ? skąd masz ten wzór?
Awatar użytkownika
S_Olewniczak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 7 mar 2009, o 13:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 31 razy

Rzut monetą - zależność statystyczna

Post autor: S_Olewniczak »

Z materiałów ćwiczeniowych. Nasz ćwiczeniowiec wyraźnie odróżnił korelację od współczynnika korelacji, który kazał nam obliczać ze wzoru:
\(\displaystyle{ p = \frac{cov(X,Y)}{odch.stand _{X}*odch.stand_{Y} }}\)
ODPOWIEDZ