Rozkład normalny - sprawdzenie

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
lethzik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 28 kwie 2015, o 20:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Rozkład normalny - sprawdzenie

Post autor: lethzik »

Zaobserwowano, że waga noworodków w pewnym szpitalu ma rozkład normalny z
wartością średnią 3.6 kg i odchyleniem standardowym 0.26 kg. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że dziecko urodzone w tym szpitalu waży:
a. więcej niż 4 kg?
b. mniej niż 3kg?

a) \(\displaystyle{ P(X> \frac{4-3,6}{0,26})=P(X>1,54)=P(X<-1,54)=1- \Phi(1,54)=1-0,94=0,06}\)
b) \(\displaystyle{ P(X< \frac{3-3,6}{0,26})=P(X<-2,31)=1- \Phi(2,31)=1-0,99=0,01}\)
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Rozkład normalny - sprawdzenie

Post autor: SlotaWoj »

A po co tak (szczególnie w b)) kombinować?

Ad. a):
  • \(\displaystyle{ P\left(X>\frac{4-3,6}{0,26}\right)=P(X>1,54)=1-P(X<1,54)=1-\Phi(1,54)=1-0,94=0,06}\)
lub (rozkład jest symetryczny względem \(\displaystyle{ \mu}\)):
  • \(\displaystyle{ P\left(X>\frac{4-3,6}{0,26}\right)=P(X>1,54)=P(X<-1,54)=\Phi(-1,54)=0,06}\)
Ad. b):
  • \(\displaystyle{ P\left(X<\frac{3-3,6}{0,26}\right)=P(X<-2,31)=Phi(-2,31)=0,01}\)
PS. Chyba, że ma się tablicę tylko z połówką rozkładu normalnego. Zapomniałem, że są takie.
ODPOWIEDZ