Chciałem zapytać, czy jeśli moją hipotezą zerową jest: \(\displaystyle{ H_0: \mu \neq 1}\)
To wówczas za hipotezę alternatywną przyjmiemy \(\displaystyle{ H_0: \mu = 1}\) i zbiór krytyczny to
\(\displaystyle{ Z = (z_{\frac{1}{2} - \frac{\alpha}{2}}, z_{\frac{1}{2} + \frac{\alpha}{2}})}\)?
Złożona hipoteza zerowa
- elbargetni
- Użytkownik
- Posty: 189
- Rejestracja: 22 wrz 2013, o 11:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Złożona hipoteza zerowa
Musisz określić czym jest \(\displaystyle{ z_\nu}\). Hipotezy zerowe dotyczące wartości średniej formułujemy raczej w postaci \(\displaystyle{ H_0:\mu=1}\) bądź ogólniej \(\displaystyle{ \mu=\mu_0}\).