1. Z populacji pracowników pewnego dużego przedsiębiorstwa pobrano próbkę 32 osób. Stwierdzono, że mediana wieku tych pracowników należy do przedziału od 30 do 40 lat, a liczebność tego przedziału wynosi 12. Obliczono wartość mediany i otrzymano wynik 35 lat. Ile osób w badanej próbce miało mniej niż 30 lat.
Proszę o pomoc.
problem z rozwiązaniem
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 12 lis 2014, o 21:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wrocław
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
problem z rozwiązaniem
Wskazówka:
Skoro przedział \(\displaystyle{ [30;40]}\) jest symetryczny względem mediany, to \(\displaystyle{ P(w<30){\red{=}}P(w>40)}\) , a \(\displaystyle{ P(30<w<40)}\) jest dane.
Skoro przedział \(\displaystyle{ [30;40]}\) jest symetryczny względem mediany, to \(\displaystyle{ P(w<30){\red{=}}P(w>40)}\) , a \(\displaystyle{ P(30<w<40)}\) jest dane.
Ostatnio zmieniony 9 cze 2015, o 17:01 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 12 lis 2014, o 21:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wrocław
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
problem z rozwiązaniem
Następna wskazówka:
Te trzy zdarzenia, których prawdopodobieństwa wymieniłem w poprzednim poście są rozłączne i ich suma jest zdarzeniem pewnym, więc:
Te trzy zdarzenia, których prawdopodobieństwa wymieniłem w poprzednim poście są rozłączne i ich suma jest zdarzeniem pewnym, więc:
- \(\displaystyle{ P(w<30)+P(30<w<40)+P(w>40)=1}\)