Podaj wartość średniej arytmetycznej (s.opisowa)

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
NorthPersonage666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 11 mar 2015, o 19:55
Płeć: Kobieta
Podziękował: 26 razy

Podaj wartość średniej arytmetycznej (s.opisowa)

Post autor: NorthPersonage666 »

Dla pewnej cechy wyznaczonej z n-elementowej populacji pogrupowanej w k-punktowy szereg rozdzielczo-punktowy zachodzą następujące równania:
\(\displaystyle{ \sum_{k}^{i=1}( \partial _{i} -11)n _{i}}\)
\(\displaystyle{ \sum_{k}^{i=1}( x_{i} -2)=0}\)
\(\displaystyle{ \sum_{k-1}^{i=1}( x_{i}-10)n_{i}=-12}\)
\(\displaystyle{ \sum_{k}^{i=1}( x_{i} -3)n_{i}=-2}\)
Wiadomo również że środek w ostatnim przedziale wynosi \(\displaystyle{ \partial =22}\) , liczebność tego przedziału wynosi 1. Podaj wartość średniej arytmetycznej.

Człowieku, który to rozwiążesz, rozwiążesz wszystko na tym świecie !
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Podaj wartość średniej arytmetycznej (s.opisowa)

Post autor: kropka+ »

Indeksy przy wszystkich sumach są do góry nogami.
Pierwsze to nie jest równanie.
W drugim nie ma \(\displaystyle{ n _{i}}\) ?
Co to jest \(\displaystyle{ x _{i}}\) ?
ODPOWIEDZ