Korelacja i regresja

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Maxerius
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 7 cze 2015, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Korelacja i regresja

Post autor: Maxerius »

Witam.
Podczas przygotowań do kolokwium ze statystyki spotkałem się z dość ciężkimi przykładami (zadania z kolokwiów z poprzednich lat). Przykłady tego typu nie były omawiane na zajęciach, a w internecie ciężko znaleźć cokolwiek poza podstawowymi informacjami.
Problem stanowi zadanie pierwsze z załącznika.
Wyniki parametrów koniecznych do rozwiązania zadania które uzyskałem po mozolnym kalkulowaniu jakoś mi się nie zgadzają (nie mam odpowiedzi do tych zadań):
rxy = 0,46
r^2xy =0,21
a0=0,29
a1 = 0,005
b0 = 8873,35
b1 = 105,708
R^2 = 0,21 (tyle samo co r^2xy)
Fi^2 = 0,79
Jeśli byłaby taka możliwość i nie łamie to regulaminu to prosiłbym o wskazówki co do liczenia tego typu zadań, oraz byłbym niezmiernie wdzięczny za podanie poprawnych odpowiedzi.
PS: Co do zadania drugiego, gdyby ktoś miał odrobinę czasu aby także podać poprawne odpowiedzi to byłbym również wdzięczny, ponieważ nawet nie wiem jak się za to zabrać.
ODPOWIEDZ