Metoda największej wiarygodności

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
miecczybyc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 11 lut 2015, o 21:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Metoda największej wiarygodności

Post autor: miecczybyc »

Metodą NW wyznaczyć estymator parametru \(\displaystyle{ \theta \in (0, \infty)}\), gdy badana cecha ma rozkład z funkcją gęstości:
\(\displaystyle{ f(x, \theta) = \frac{3x^{2}}{\theta} e^{\frac{-x^{3}}{\theta}}I_{(0, \infty)(x)}\)

Na początku zrobiłam tak:
\(\displaystyle{ L(x_{1}, x_{2}, ... , x_{n}, \theta) = \frac{3x_{1}^2}{\theta} e^{\frac{-x_{1}^3}{\theta}} \cdot ... \cdot \frac{3x_{n}^2}{\theta} e^{\frac{-x_{n}^3}{\theta}} = \frac{3x_{n}^2}{\theta} e^{\frac{-x_{1}^3+...+x_{n}^3}{\theta}}}\)

Następnie:
\(\displaystyle{ ln L(X, \theta) = ln (3x^{n} - ln\theta + \frac{1}{\theta}(x_{1}^3+...+x_{n}^3)}\)

Jeśli coś jest nie tak, na tym etapie to proszę o pomoc i wskazówki. Nie wiem też, jak rozwiązać dalszą część zadania...
Awatar użytkownika
mm34639
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 28 mar 2005, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 61 razy

Metoda największej wiarygodności

Post autor: mm34639 »

\(\displaystyle{ \ln L(X,\theta)}\) nie jest równe tyle co napisałeś

Zapiszmy to inaczej
\(\displaystyle{ L(X,\theta)=\left(\frac{3}{\theta}\right)^n \, \cdot \left( \prod_{i=1}^n x_i^{\,2} \right) \, \cdot \, \textrm{e}^{-\sum_{i=1}^{n} \left(\frac{x_i^{\, 3}}{\theta}}\right)}\)

teraz oblicz logarytm, pamiętając że logarytm iloczynu to suma logarytmów

później zróżniczkować po \(\displaystyle{ \theta}\), przyrównać do zera i gotowe (z dokładnością do upewnienia się czy to maksimum a nie minimum f. wiarygodności)
miecczybyc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 11 lut 2015, o 21:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Metoda największej wiarygodności

Post autor: miecczybyc »

A jak zweryfikować kiedy jest maksimum, a kiedy minimum ?
Awatar użytkownika
mm34639
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 28 mar 2005, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 61 razy

Metoda największej wiarygodności

Post autor: mm34639 »

licząc drugą pochodną w tym punkcie na przykład
ODPOWIEDZ