Geometryczny ruch Brauna

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
wamdwbhb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 23 lis 2013, o 18:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krakow
Podziękował: 27 razy

Geometryczny ruch Brauna

Post autor: wamdwbhb »

Mam problem, chciałbym obliczyć losowe ceny akcji w kolejnych dniach zgodnie z ruchem Browna (w Matlabie). Zależy mi, żeby liczyć to "ręcznie", korzystając ze wzoru \(\displaystyle{ dS(t) = rS(t)dt + \sigma S(t)dW(t)}\)

Moim problemem jest to, że nie zabardzo rozumiem co powinienem wstawić w miejsce \(\displaystyle{ dW(t)}\)

Postanowiłem obliczyć to dla jednego roku, wartości obliczać w każdy dzień:

Kod: Zaznacz cały

   y(1) = S0;
   for j = 2:days
       dS = r * y(j - 1) * (1/year) + sigma * y(j - 1) * randn(1, 1) * (1/year);
       y(j) = y(j - 1) + dS;
   end
obecnie w miejsce \(\displaystyle{ dW(t)}\) wstawiam \(\displaystyle{ N(0,1) \cdot dt}\) jednak wyniki tych obliczeń znacznie odbiegają od prawidłowych wyników.

Z góry dziękuję za pomoc.
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Geometryczny ruch Brauna

Post autor: robertm19 »

Ten proces ma rozwiązanie \(\displaystyle{ S_0e^{(r-\frac{1}{2}\sigma^2)t+\sigma W_t}}\)
wamdwbhb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 23 lis 2013, o 18:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krakow
Podziękował: 27 razy

Geometryczny ruch Brauna

Post autor: wamdwbhb »

Wiem, ale tak jak napisałem, zależy mi na tym, żeby policzyć to ręcznie w ten sposób, do celów 'demonstracyjnych' :)

-- 26 maja 2015, o 13:03 --

Problem rozwiązałem

Kod: Zaznacz cały

   y(1) = S0;
   for j = 2:days
       dW = sqrt(dt) * randn(1, 1);
       dS = y(j - 1) * r * dt + sigma * y(j - 1) * dW;
       y(j) = y(j - 1) + dS;
   end
odpowiedź znalazłem tutaj:
ODPOWIEDZ