Rozkład zero-jedynkowy - dwie zmienne

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Mtik333
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 19 kwie 2015, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok

Rozkład zero-jedynkowy - dwie zmienne

Post autor: Mtik333 »

Witam.
Zadanie, nad którym się głowię brzmi następująco:
Dane są dwie zmienne losowe niezależne X i Y o rozkładach zero-jedynkowych.
\(\displaystyle{ p\left( X=1\right)=u;}\)
\(\displaystyle{ p\left( X=0\right)=1-u;}\)
\(\displaystyle{ p\left( Y=1\right)=v;}\)
\(\displaystyle{ p\left( Y=0\right)=1-v}\)
\(\displaystyle{ Z=min\left\{ X,Y\right\}}\)
Znajdź rozkład zmiennej losowej Z.
Nie do końca rozumiem, o co chodzi w tym zadaniu. Wartości X i Y mogą być od 0 do 1, więc są jakby 4 przypadki. Mam w tym zadaniu ten rozkład wyrazić jako tabelkę, z X-ami po lewej jako iwersze oraz Y-ami u góry jako kolumny?
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Rozkład zero-jedynkowy - dwie zmienne

Post autor: Medea 2 »

Wskazówka. \(\displaystyle{ P(Z = 1) = P(X = 1, Y = 1)}\). Wiesz, że \(\displaystyle{ X, Y}\) są niezależne.
Mtik333
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 19 kwie 2015, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok

Rozkład zero-jedynkowy - dwie zmienne

Post autor: Mtik333 »

Chyba rozumiem.
\(\displaystyle{ P\left( Z=0\right) = P\left( X=0, Y=1\right) \vee P\left( X=1, Y=0\right) \vee P\left( X=0, Y=0\right)}\)
\(\displaystyle{ P\left( Z=0\right) = (1-u)*v + (1-v)*u + (1-u)*(1-v) = v - uv + u - uv + 1 - v - u + uv = 1 - uv}\)
No i to w sumie zgadza się z tym
\(\displaystyle{ P\left( Z=1\right) = P\left( X=1, Y=1\right) = u*v}\)
O to chodzi?
Dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Rozkład zero-jedynkowy - dwie zmienne

Post autor: Medea 2 »

Tak, o to. Równość z ostatniej linijki jest prawdziwa dzięki niezależności, od niej zaczęłabym rozwiązywanie zadania.
ODPOWIEDZ