Pojedyńczy detal jest wadliwy z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \theta}\) i prawidłowy z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ 1- \theta}\).Sprawdzamy kolejne detale,aż do zauważenia 5-tego braku i notujemy liczbę skontrolowanych do tego czasu prawidłowych detali. Sformułuj model statystyczny tego doświadczenia.
Proszę bardzo o pomoc, nie jestem pewna czy jest to dobrze zrobione:
\(\displaystyle{ \theta \in [0,1]}\)
\(\displaystyle{ P(X=1)=\theta}\)
\(\displaystyle{ P(X=0)=1-\theta}\)
X-liczba zbadanych detali
\(\displaystyle{ P(X=x)= {x-1 \choose 4}* \theta^{4}*(1-\theta)^{(x-1)-4}*\theta}\)
\(\displaystyle{ x={5,6,7..}}\)
model statystyczny
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 2 cze 2013, o 09:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
model statystyczny
Kurczę, masło maślane. Najpierw definiujesz zmienną \(\displaystyle{ X}\), jako zmienną która przyjmuje wartości \(\displaystyle{ 0,1}\), a później, że przyjmuje wartości \(\displaystyle{ 5,6,...}\). Zbierzmy do kupy.
Najpierw napisałbym tak:
\(\displaystyle{ X}\) - liczba zbadanych detali,
\(\displaystyle{ X}\) przyjmuje wartości ze zbioru \(\displaystyle{ \{5,6,7,...\}}\),
\(\displaystyle{ \theta\in (0,1)}\) - prawdopodobieństwo wadliwości pojedynczego detalu (przedział domknięty też można rozpatrywać, ale gdy \(\displaystyle{ \theta=0}\) lub \(\displaystyle{ \theta=1}\), to mamy nieciekawe przypadki).
Skonstruowane prawdopodobieństwo jest już super.
Najpierw napisałbym tak:
\(\displaystyle{ X}\) - liczba zbadanych detali,
\(\displaystyle{ X}\) przyjmuje wartości ze zbioru \(\displaystyle{ \{5,6,7,...\}}\),
\(\displaystyle{ \theta\in (0,1)}\) - prawdopodobieństwo wadliwości pojedynczego detalu (przedział domknięty też można rozpatrywać, ale gdy \(\displaystyle{ \theta=0}\) lub \(\displaystyle{ \theta=1}\), to mamy nieciekawe przypadki).
Skonstruowane prawdopodobieństwo jest już super.